Nieuws/Buitenland
995682
Buitenland

IIlegale mijnwerkers willen niet gered worden

De reddingsactie voor illegale mijnwerkers die vastzitten in een oude goudmijn ten oosten van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg, is maandag stilgelegd. Een woordvoerder van de reddingswerkers zei tegen Zuid-Afrikaanse media dat „het reddingswerk is gestopt omdat de mijnwerkers niet naar boven willen komen”.

Er zijn manieren om dat te doen, maar ze duiken toch niet op uit vrees te worden gearresteerd en misschien omdat ze bang zijn illegaal gedolven goud te moeten afstaan, aldus de zegsman. Een van de circa 10 goudzoekers die maandag wel naar de oppervlakte kwam, is door de autoriteiten teruggestuurd om de anderen over te halen de niet meer in bedrijf zijnde mijn verlaten.

De autoriteiten zeggen dat het voor de mensen die illegaal de smalle schacht zijn ingegaan, nu mogelijk moet zijn er ook uit te komen. Ze hebben papiertjes naar beneden gegooid met de waarschuwing dat voor 3 maart te doen. Wat jullie doen is illegaal de schacht wordt 3 maart dichtgemaakt, luidde de waarschuwing.

De hulpdiensten wisten de toegang tot de mijn zondag te heropenen en ruim 20 goudzoekers zijn sindsdien opgedoken. Het is nog steeds niet bekend hoeveel goudzoekers zich er onder de grond bevinden en hoe lang al. Het zou om tientallen kunnen gaan. De illegale mijnwerkers die zijn opgedoken, zijn gearresteerd wegens illegale mijnbouw.