Nieuws/Buitenland
995684
Buitenland

Karzai wil wet huiselijk geweld toch wijzigen

Een nieuwe omstreden wet in Afghanistan die nadelig uitpakt voor vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld, staat op losse schroeven. President Hamid Karzai heeft maandag tijdens een kabinetsberaad geëist dat het wetsvoorstel wordt aangepast, zo maakte een regeringswoordvoerder bekend.

De wet houdt in dat familieleden van verdachten van geweld tegen vrouwen en kinderen niet meer kunnen worden ondervraagd door politie en justitie. Het meeste geweld tegen vrouwen vindt binnenshuis plaats. De nieuwe wet, die al is goedgekeurd door het parlement, maakt het nog lastiger deze misdrijven te bewijzen omdat de meest nabije getuigen vaak naasten zijn.

Op het wetsvoorstel kwam felle kritiek, van mensenrechtenorganisaties en vanuit het buitenland. Ze vinden dat de rechten van vrouwen weer worden teruggedraaid, terwijl die juist met moeite zijn verbeterd sinds de Taliban in 2001 van de macht werden verdreven.

Zelf besluiten

Het is nog niet duidelijk of het door conservatieven gedomineerde parlement de wet zal aanpassen of dat er een nieuw debat komt. Het gaat er volgens de regeringswoordvoerder om dat het familieleden niet moet worden verboden om te getuigen tegen een geweldpleger, maar dat ze zelf mogen besluiten of ze dat willen doen.

De internationale unie van parlementariërs (IPU) had Karzai opgeroepen de wet te verwerpen. Ze pleit juist voor maatregelen om vrouwen beter te kunnen beschermen.