Nieuws/Binnenland
995704
Binnenland

Eenzaamheid blijkt echte killer

Eenzaamheid is gevaarlijker voor de gezondheid dan obesitas. Het gevoel van afzondering kan leiden tot een hoge bloeddruk, hartaanvallen, beroertes, een verzwakt immuunsysteem, hoger risico op depressie en vroegtijdig overlijden.

Dat beweert professor psychologie, John Cacioppo. Hij bestudeerde twintig jaar lang het effect van eenzaamheid op meer dan 2000 vrouwen en mannen boven de vijftig.

Hij vond dat de eenzaamste mannen en vrouwen twee keer zoveel kans hebben om eerder te sterven dan degenen die sociaal actief zijn en meer contact hebben met de buitenwereld.

Babyboom

De waarschuwing komt in een tijd dat steeds meer landen vergrijzen en er bijna meer digitaal gecommuniceerd wordt dan face-to-face.

Cacioppo: ''We zitten demografisch gezien in een tsunami. De babyboomers bereiken een pensioensgerechtigde leeftijd. Mensen moeten nú nadenken hoe ze zichzelf later kunnen beschermen. Er wordt vaak gedacht dat pensioen betekent dat je afscheid moet nemen van je sociale leven en ergens in een warm oord moet gaan 'genieten'. Dat is waarschijnlijk niet het beste idee.''

Cacioppo vond dat mensen die na hun pensioen blijven communiceren met collega's en vrienden in de buurt een stuk minder eenzaam zijn. Zijn advies luidt daarom: ''Neem de tijd om te genieten en deel mooie momenten met familie en vrienden. Je zult zien dat je je dan beter vermaakt en uiteindelijk nog langer blijft leven ook!''