Nieuws/Binnenland
995709
Binnenland

VAARKRANT

Boot tegen boot

Matchracen is booming. Sinds de America`s Cup weet iedere zeiler hoe mooi het boot-tegen-boot gevecht op het water kan zijn. Daarom gaat de Vaarkrant dit seizoen dieper in op het matchracen. Twee talentvolle Nederlandse matchracers geven op onze website vaarkrant.nl tips die ook handig zijn voor ‘gewone’ zeilers die sneller willen varen.

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen matchracen en ‘normale’ zeilwedstrijden. Bij een matchrace varen twee teams tegen elkaar in plaats van in één grote groep. Dat maakt de races kort en intensief. Er wordt een simpele baan gevaren van twee rondes die in totaal ongeveer 20 minuten duren. De spinaker moet meerdere keren, soms een paar keer per rak, omhoog en omlaag. De banen zijn  kort en liggen meestal dicht bij de wal. Dat is leuk voor de overige teams en bezoekers, want zij kunnen de wedstrijd goed vanaf de kant volgen.

Boothandling

Een matchraceteam hoeft geen eigen boot te hebben. Om de kansen voor alle teams zo gelijk mogelijk te maken zorgt de organisatie voor twee identieke boten. Daarmee verdwijnt het voordeel dat je zou kunnen hebben van bijvoorbeeld nieuw materiaal. Het komt nu alleen aan op boothandling en trim door de bemanning en de tactische beslissingen van de stuurman. Er is ook een scheidsrechter, de umpire, die in een rubberboot meevaart en ter plekke beslist of een boot een straf moet krijgen of niet. Een straf wordt uitgedeeld als een boot geen voorrang verleent wanneer dat volgens de regels wel zou moeten doen of een andere overtreding van de regelementen begaat.

Round Robin

Voor een matchrace worden doorgaans tussen de 8 en 12 teams uitgenodigd. De  teams wisselen elkaar af en varen altijd ook in elkaars boten. Een rubberboot pendelt de teams van de kant naar baan. De toernooien in het matchracen bestaan uit een of meerdere “Round Robins” en finales. In een “Round Robin” varen alle teams één keer tegen elkaar om zich te kwalificeren voor de finales. De teams varen dus meestal zo’n 10 wedstrijden per dag.

Hoogste aantal punten

Deze zomer wordt er een World Match Racing Tour evenement in Lelystad georganiseerd. Hier mogen de eerste 20 zeilers van de ISAF matchrace ranglijst naar toe. Matchracers kunnen punten verdienen met goede resultaten in wedstrijden en er is een systeem dat aangeeft hoeveel punten op een evenement te verdienen zijn. Op een World Tour evenement kun je het hoogste aantal punten verdienen.

Webartikelen

Omdat steeds meer zeilers enthousiast zijn over deze moderne zeilwedstrijden zal op  www.vaarkrant.nl het matchracen van binnenuit worden belicht. Daar bespreken schippers Thijs Smit en Dirk-Jan Korpershoek situaties die veel lezers uit hun eigen zeilervaring zullen herkennen. Volgende week staat het eerste artikel van Thijs en Dirk-Jan op www.vaarkrant.nl. Dit gaat over het krijgen van de beste positie voor de start. Daarna zullen er met regelmaat artikelen verschijnen over onder meer aandewindse tactieken, voordewindse gevechten en het controleren van de tegenstander.