Nieuws/Binnenland
995713
Binnenland

Verdachte vrijuit na fatale schietpartij

De 29-jarige Amsterdammer Samir O. is maandag voor de rechtbank in Amsterdam vrijuit gegaan. Het Openbaar Ministerie had 6 jaar cel tegen hem geëist wegens doodslag. Wel werd O. veroordeeld tot 4 maanden cel wegens wapenbezit.

O. raakte vorig jaar juni op de Transvaalkade in de hoofdstad betrokken bij een schietpartij, waarbij hij een 26-jarige man doodschoot.

Uit getuigenverklaringen bleek dat de verdachte en zijn slachtoffer al lange tijd een conflict hadden toen ze elkaar op 15 juni weer tegenkwamen. De rechtbank acht bewezen dat het slachtoffer als eerste vuurde, waarna O. terugschoot. De rechter vond dat er sprake was van zelfverdediging.

Noodweer

De verdachte, die zichzelf binnen enkele dagen na de schietpartij meldde bij de politie, zei dat hij uit noodweer had gehandeld. Tijdens de rechtszitting zei de verdachte dat hij bang was voor de 26-jarige man en hem steeds probeerde te ontlopen. Om die reden zou hij ook het vuurwapen bij zich hebben gehad.

De schietpartij deed destijds veel stof opwaaien en was aanleiding om een uitgebreide reconstructie te laten maken van de gebeurtenis.

Het is nog niet duidelijk of het OM in hoger beroep gaat.