Nieuws
995740
Nieuws

Vrede op aarde

Tips: zo voorkom je ruzie tijdens kerst

Kerst is een en al gezelligheid. Tenminste dat zou het moeten zijn.Familiediners, voorbereidingen voor het feestmaal en irraties zorgen er echter vaak voor dat de spanningen hoog oplopen. VROUW geeft je daarom een aantal handige tips om ruzie tijdens de kerst te voorkomen.

1. Vraag om hulp

Wie heeft gezegd dat jij alles in je uppie moet doen? Vraag familieleden of vrienden om een steentje bij te dragen. Of vraag manlief om een handje te helpen in de keuken.

2. Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dek daarom alvast de tafel, bereid de gevulde kalkoen voor of zet de hapjes voor de borrel alvast klaar. Dit bespaart je veel stress.

---De generale repetitie van het kerstdiner. Zo ben je goed voorbereid!---

3. Communiceren

Natuurlijk vind je partner het niet leuk als jij hem afsnauwt als je staat te zwoegen in de keuken. Als je hem van te voren uitlegt dat je tijdens het kokkerellen wellicht gestrest bent, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.

4. Verwacht niet te veel

Tijdens kerstmis is iedereen blij, staat er een voortreffelijke maaltijd op tafel en loopt het hele feest vlekkeloos. Misschien, maar in veel gevallen niet. Stel geen torenhoge verwachtingen aan het kerstfeest, dan kan het alleen maar tegenvallen. Ontspan en laat het over je heen komen.

5. Waardeer wat er wel is

Vind jij de eetgewoontes van je zwager bloedirritant of kook je van binnen als je schoonmoeder het beter lijkt te weten? Schop geen scene maar negeer het. Het komt waarschijnlijk niet vaak voor dat jullie allemaal samen zijn en het zou zonde zijn als er een familiedrama ontstaat. Koester je familie en wees blij dat ze er zijn. En één troost: aan het einde van de dag zijn ze weer vertrokken.

---Zie je op tegen de kerstborrel? Zo overleef je het!---

6. Kleine kinderen worden groot

Het is logisch dat je kerstmis graag als familietraditie wilt voortzetten, maar accepteer wel dat de gezinssituatie verandert. Kinderen worden groot en krijgen een partner. Ga niet als een tiran bepalen dat ze ieder jaar op eerste kerstdag thuis moeten zijn. Hou het ontspannen en laat ze vrij. Dan komen ze vanzelf wel.

7. Wees verstandig

Het kerstdiner, de cadeaus, hapjes, drankjes. Het is niet meer dan normaal dat je een beetje gestrest bent tijdens de feestdagen. Probeer alleen niet in woede uit te barsten, dit veroorzaakt vaak alleen maar meer spanningen. Wees verstandig en knijp er even tussenuit.

---Zelf kerstcadeaus maken? Zo doe je dat!---

8. Spelletjes

Geloof het of niet maar een potje ganzenbord kan voor veel ophef zorgen. Zijn er familieleden die niet goed tegen hun verlies kunnen? Vermijd dan de spelletjes waarbij het alleen maar om winnen draait.

---Zenuwachtig voor het schenken van een glaasje bubbels? Zo schenk je het perfecte glas champagne!---