Nieuws
995741
Nieuws

“Met pijn in ons hart verlaten we Zuid-Afrika”

Man en ernstig zieke vrouw verloten huis

Een riante villa op de kop tikken in Zuid-Afrika voor nog geen honderd euro? Het kan! Peter en zijn vrouw Arlette keren na tien jaar met pijn in hun hart terug naar België en verloten hun stulpje! Peter vertelt over zijn zieke vrouw, een onmogelijk dilemma en zijn grote liefde voor Afrika.

Ruim tien jaar geleden gooide Peter (74) en Arlette (74) het roer om. Ze lieten alles achter in het Belgische Kapelle om een nieuw leven op te bouwen in Afrika. “We waren daar voor een vakantie, maar werden op slag verliefd. De prachtige natuur, de hartelijke mensen, de ongedwongen sfeer: het is echt een paradijs”, vertelt Peter enthousiast. Het koppel kocht een stuk grond, bouwde een betoverende villa en emigreerde naar de andere kant van de wereld.

Heftige periode

Een droom die werkelijkheid werd, maar tevens een droom die een jaar geleden in duigen viel. “Arlette is ernstig ziek. Hoewel het lichamelijk redelijk goed met haar gaat, heeft ze het geestelijk erg zwaar”, vertelt een aangeslagen Peter. “Weet je wat het is: we zijn al aardig op leeftijd en we zien steeds meer vrienden en familieleden wegvallen. Zuid-Afrika is niet naast de deur, dus wij kunnen onze dierbaren vrijwel nooit bijstaan. Dat is erg moeilijk. Daarbij willen we in deze zware periode graag wat dichter bij onze familie zijn.”

Kiezen tussen twee liefdes

Een heftige keuze, die niet van de een op de andere dag gemaakt was. “We hebben er heftig over gediscussieerd. Ik schaam mij er wel een beetje voor, maar ik heb wel heel even getwijfeld of ik Zuid-Afrika wel wilde verlaten”, zegt Peter zachtjes. “Het voelt voor mij als kiezen tussen twee grote liefdes. Natuurlijk laat ik mijn vrouw niet in de steek. Voor haar is het allemaal nog veel moeilijker. We hebben samen al veel stormen doorstaan, dus ook deze zullen we wel overleven. Maar dat neemt niet weg dat we Zuid-Afrika met veel pijn in ons hart verlaten.”

Genoeg ellende

Om hun liefde voor het land te delen, gooien ze hun villa niet in de verkoop, maar verloten ze het. “We willen mensen die het minder breed hebben ook de kans geven om kennis te maken met dit stukje paradijs”, vertelt Peter. “We hebben dit al eens eerder gedaan toen we emigreerden en dat was zo’n daverend succes. Er is al genoeg ellende in de wereld, we willen mensen ook eens iets leuks brengen. De leuke, positieve reacties waren voor ons een drijfveer om ons huis opnieuw te verloten.”

Afrika verlaten

De loten vliegen als warme broodjes over de toonbank. Inmiddels is meer dan de helft van de loten al verkocht. Op 31 mei dit jaar wordt de gelukkige winnaar bekend gemaakt. “De winnaar bivakkeert twee weken in een luxe viersterren hotel, zodat we op ons gemak alle administratieve rompslomp kunnen regelen. Daarna is het voor mij en Arlette tijd om al onze persoonlijke spullen uit te zoeken om vervolgens uiterlijk drie maanden na de trekking Afrika te verlaten.”

Nieuw leven

“We gaan terug naar België, daar gaan we opnieuw een nieuw leven opbouwen”, zegt Peter. “Voorlopig staat de gezondheid van mijn vrouw voorop. Ze gaat niet morgen dood, maar ze is wel onder behandeling.” Ondanks zijn terugkeer zal Peter zijn tweede grote liefde nooit uit het oog verliezen. “Ik hoop dat mijn vrouw en ik nog veel mooie jaren tegemoet gaan, maar als ik ooit alleen achterblijf, dan ga ik terug, want in Zuid-Afrika, daar ligt mijn hart.”

Meer inspirerende artikelen:

Kans maken op de villa doe je door een lot te kopen op de website van het echtpaar!