Nieuws/Binnenland
995747
Binnenland

Pil tegen luiheid in de maak

Ben je een echte 'couch potato' en lig je liever met een afstandsbediening in de hand, dan dat je in beweging komt? Geen zorgen, dat zit in de genen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er een genetische mutatie bestaat waardoor sommige mensen gewoon luier zijn dan anderen. Maar, goed nieuws, er kan wellicht een pil worden geproduceerd die deze luiheid tegen gaat.

Het recent ontdekte 'couch potato-gen' speelt een cruciale rol in de hersenen, waardoor de één meer geneigd is om wat aan beweging te doen dan de ander. Nu klinkt dat vrij onschuldig, maar 'couch potatoes' hebben wel fors meer kans om gewicht- en gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, te ontwikkelen.

Medicatie

Het onderzoek – uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Aberdeen – legt niet alleen deze nieuwe feiten op tafel, maar suggereert tevens dat er medicatie te fabriceren is die deze luiheid kan verminderen.

Onderzoekers ontdekten tijdens een proef op muizen dat het 'luie gen' een eiwit produceert dat een essentiële rol speelt in het gehalte van dopamine in de hersenen. Dopamine zorgt ervoor dat iemand sneller de neiging krijgt om in beweging te komen. Mensen met een genetische aanleg tot luiheid, hebben veel minder dopamine in hun hersenen dan actieve mensen. Hun dopamine zit als het ware nog verstopt in hersencellen en komt er maar niet uit.

Op het moment dat de muizen werden behandeld met een geneesmiddel dat de dopamine activeert, bleek het probleem omgekeerd en werden de muizen actiever dan ooit.

Behandeling

Onderzoeksleider Wei Li zegt dat de resultaten mogelijk kunnen leiden tot een behandeling voor mensen. ''De luie muizen sliepen normaal gesproken drie keer zoveel als gewone muizen en liepen langzamer. Ze werden dik en ontwikkelden allemaal kwaaltjes. Nadat ze het geneesmiddel kregen toegediend, bleek het genetische effect overwonnen en werden de luie muizen actiever en dunner dan ooit. Dit kan in de toekomst een uitkomst zijn voor mensen met het metabool syndroom, maar hier is nog wel meer onderzoek voor nodig.''

Het metabool syndroom komt vooral voor bij mensen met overgewicht. De aandoening zorgt er onder andere voor dat je voortdurend vermoeid bent, je slecht kunt concentreren en een chronisch behoefte hebt aan snoep, frisdranken of koffie tussen de maaltijden door omdat de insulinehuishouding in het lichaam is verstoord.

Het metabool syndroom leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en wordt ook wel geassocieerd met diabetes type 2.