Nieuws/Binnenland
995748
Binnenland

Geen straf voor dodelijke schoten drugsdeal

Een 28-jarige man krijgt geen straf voor het doodschieten van een Pool, omdat hij de schoten uit zelfverdediging heeft gelost. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag bepaald.

De verdachte en de Pool waren verwikkeld in een drugsdeal. Die mondde uit in de gewelddadige beroving van de verdachte; hij was de leverancier van de drugs. Tijdens een worsteling in de auto van de Pool en zijn twee handlangers schoot de 28-jarige man een van zijn belagers dood.

De rechtbank veroordeelde de man eerder tot 9 jaar cel en legde het zelfverdegingsverhaal naast zich neer. Het hof deed dat niet en ontsloeg de man van rechtsvervolging. De verdachte kreeg wel 3 jaar voor zijn bemoeienis met de partij drugs en bedreiging. Het Openbaar Ministerie had voor alle feiten, inclusief het schieten, 8 jaar cel geëist.

Gevecht

De verdachte had op 24 mei 2011 met de Poolse afnemers afgesproken op de Anthony Fokkerweg in Amsterdam-Zuid. Het gevecht voltrok zich in een rijdende auto. Het slachtoffer zat bovenop de schutter, die op dat moment door een van de andere Polen in een wurggreep werd gehouden. Het hof vindt dat de man zich in die situatie mocht verdedigen op de manier waarop hij dat heeft gedaan, ook al was hij met een geladen vuurwapen op weg een partij drugs af te leveren.

Een van de Polen is maandag door het hof veroordeeld tot 3 jaar cel, wegens zijn betrokkenheid bij de drugsdeal en de beroving.