Nieuws/Binnenland
995749
Binnenland

Meer vergunningen voor protonentherapie

Kankerpatiënten die in aanmerking komen voor protonentherapie, kunnen in de toekomst ook in Amsterdam en Maastricht terecht. Het UMC in Maastricht en een Amsterdams consortium van het AMC, VUmc en Antoni van Leeuwenhoek hebben hiervoor een vergunning gekregen.

Een woordvoerder van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat maandag gezegd. „De financiering en de contractering met de zorgverzekeraars moeten ze wel zelf nog regelen”, voegde hij daaraan toe.

Eerder kregen het UMC Groningen en een samenwerkingsverband van het Erasmus MC (Rotterdam), LUMC (Leiden) en TU Delft al een vergunning voor het behandelen met protonentherapie. Daarmee zijn nu alle vier de aanvragen die bij VWS waren binnengekomen, gehonoreerd.

Minder schade

Bij protonentherapie wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade aan in het lichaam dan de gangbare bestraling.

De therapie wordt nu nog niet aangeboden in Nederland.

Zorgverzekeraars staan niet zo te springen over vier centra voor protonentherapie. „We denken dat een of twee centra voldoende zijn voor de vraag die ernaar is”, zegt een woordvoerster van Achmea. Die trekt samen met andere zorgverzekeraars op in deze kwestie. „Op het moment dat de centra af zijn, is de wetenschap waarschijnlijk ook al een stuk verder”, verwoordt de woordvoerster de vrees van de verzekeraars.