Nieuws
995753
Nieuws

Nieuwjaarswens: behoor je je collega's te zoenen?

Collega's zoenen met nieuwjaar?

'Gelukkig nieuwjaar!' Je collega buigt zich naar voren, de lippen getuit. Jij wil niets liever dan wegrennen: dit is jou té persoonlijk. Hoe hoort het eigenlijk: behoor je collega's wel of niet te zoenen met nieuwjaar?

Vraag:

Deze week word je door veel collega’s begroet met een nieuwjaarswens. Velen zullen je hierbij willen zoenen terwijl anderen dit zoenen juist vermijden. Ben je verplicht om je collega’s bij de nieuwjaarswens te zoenen? En hoe vermijd je het zoenen op je werk, zonder bot over te komen?  Kun je elkaar beter een knuffel geven in plaats van te zoenen?

Als je het hele jaar elkaar op het werk geen zoen geeft, moet je dat dan  bij de nieuwjaarwens wel doen? En moet je al je collega’s zoenen of mag je alleen je heel leuke collega’s zoenen? En wat te doen bij collega’s die uit de mond ruiken of een overdreven parfumgeur hebben, of zelfs collega’s met een snor of baard?

Antwoord:

Is zoenen bij de nieuwjaarswens verplicht?

In principe zoen je je partner, je familie en goede bekenden bij een nieuwjaarswens. Dit doe je omdat je hen leuk vindt en omdat je hen goed kent. Doorgaans geef je elkaar hierbij drie zoenen op de wang.

Kijk op de sectie Etiquette voor een overzicht van Gonnie's adviezen!

 

Op je werk kan het zijn dat je je collega’s niet goed kent en alleen een werkrelatie met hen hebt. Dan is zoenen niet vanzelfsprekend en het is zeker niet verplicht. Je beslist nog altijd zelf of je wilt zoenen, ook al lijkt het in Nederland over het algemeen aanvaard. Niks moet.

Degene die een zoen wilt geven, dient ook goed op de lichaamstaal van de ander te letten. Vaak steekt degene die geen zoen wenst meteen een gestrekte arm uit voor een handdruk en staat iets achterover geleund. Of ze wenden het gezicht af. Je zal de ander dan echt naar je toe moeten trekken voor een zoen en dat is not done.

Begin er niet over als iemand je toch nog onverwachts een paar zoenen geeft. 

Vermijden van zoenen

Er zijn meerdere manieren om het zoenen van je collega’s te vermijden. Belangrijk hierbij is dat de ander en jijzelf geen gezichtsverlies lijden. Dit kan van heel subtiel tot heel resoluut. C’est le tone qui fait la musique. Het is de toon waarop je het zegt of het koud en afstandelijk overkomt, maar wees wel duidelijk en eerlijk en zeg het met wederzijds respect.

  • Wees van tevoren duidelijk naar je collega’s toe. Je kunt tegen iedereen zeggen dat je niet kust bij de nieuwjaarswens. Bijvoorbeeld omdat je er niet van houdt om ’s morgens vroeg al te zoenen.
  • Je kunt ook aangeven dat je niet zoent,  omdat je je grieperig voelt en anderen niet wilt aansteken. Sommigen zeggen zelfs dat ze een koortslip hebben.
  • Maak geen onderscheid tussen collega’s, door de een wel te zoenen en de ander niet.
  • Je kunt de uitgestoken lippen van je collega ook vermijden door als eerste een hand te geven, met een iets gebogen arm, waarbij je de onderarm op “slot” houdt en tegelijkertijd met je linkerhand richting de schouder van de ander gaat, om zo de ander op afstand te houden.
  • Ook kun je meteen nadat je de nieuwjaarswens hebt uitgesproken op een ander onderwerp overgaan om de ander af te leiden. Je collega zal je dan niet zo snel meer naar zelf toe trekken.
  • Er is zelfs een groep collega’s die speciaal vrijaf nemen om te voorkomen dat ze hun collega’s moeten zoenen bij de nieuwjaarswens. Dat is ook een (uiterste) mogelijkheid om zoenen op het werk te vermijden.
  • Een knuffel in plaats van een zoen op de wang, vindt men vaak nog intiemer. Dus let goed op bij wie je dit doet.
  • Mensen zijn vaak nog in feeststemming dus ga ervanuit dat een nieuwjaarszoen bij de meesten goed bedoeld is.

Officieel mag je tot 6 januari ( Drie Koningen) en bij nieuwjaarrecepties een nieuwjaarswens uitbrengen.

Gonnie Klein Rouweler is imago en etiquette deskundige en director van Image Consultancy. Volg @GonnieProof op Twitter of Image Consultancy op Facebook

Heb jij een etiquettevraag voor voor Gonnie? Weet jij niet hoe je je moet redden of gedragen in een bepaalde situatie? Stel die vraag dan via vrouwinternet@telegraaf.nl.