Nieuws/Binnenland
995760
Binnenland

Broas toch ambassadeur VS in Den Haag

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een nieuwe ambassadeur benoemd voor Nederland. Als de Senaat er morgen mee instemt, gaat Timothy Broas vanaf volgende maand de belangen voor de VS behartigen in Den Haag.

Dat meldt NRC. Broas volgt Fay Hartog Levin op, die al in september 2011 vertrok. De plek is al die tijd ingevuld door zaakgelastigden.

Broas werd in april 2012 al naar voren geschoven door Obama voor de diplomatieke post in Den Haag. Zijn voordracht werd toen echter ingetrokken omdat hij dronken achter het stuur had gezeten en zich had verzet tegen zijn arrestatie. De post bleef sindsdien vacant. Omdat zich maar geen geschikte andere kandidaat aandiende, kwam Broas opnieuw in beeld voor de functie.

De Amerikaan wordt gezien als een van de beste advocaten van de Verenigde Staten. Hij is partner bij advocatenkantoor Winston & Strawn in de hoofdstad Washington. Zijn praktijk richt zich onder meer op witteboordencriminaliteit. Broas is tevens een belangrijke fondsenwerver voor Obama. Hij zamelde ongeveer 500.000 dollar in voor diens verkiezingscampagne van 2008. Dat geld kreeg hij bijeen via zakelijke relaties, vrienden en familie. Hij was een van 117 fondsenwervers die zoveel geld bij elkaar kregen.