Nieuws
995792
Nieuws

Toyota begint proef draadloos laden

Eigenaren van een Toyota Prius Plug-In kunnen in het Japanse Aichi het laadsnoer in de kast laten liggen het komende jaar. Toyota begint namelijk een proef met draadloos laden.

Tandenborstel

Toyota gaat geen testpanel inzetten voor de proef. De testers van de nieuwe laadtechniek zijn gewoon eigenaren van een Prius Plug-In Hybrid. Toyota gaat de techniek een jaar lang uitproberen. Het laden van de batterij werkt eigenlijk hetzelfde als bij een elektrische tandenborstel: door de auto boven een laadplek te parkeren, start het inductieladen. Er hoeft dus geen snoer meer in de auto. Er zijn al meerdere proeven mee geweest, maar Toyota gaat een nieuwe techniek proberen met magnetische resonantie. Bij normaal inductieladen moet de afstand tussen lader en auto namelijk heel klein zijn, dat is bij deze vernieuwde techniek niet het geval.

Productieplannen

De grootste ontwikkeling zit hem in de laadtijd. Net als bij met een kabel kost het 1,5 uur om de accu van de Prius Plug-In (4.4 kWh) op te laden. Eerder was inductieladen nog trager dan met de kabel. Als de proef succesvol is, gaat Toyota de techniek in productie nemen.