Nieuws
995847
Nieuws

China: Kerry's oproep internetvrijheid naïef

China vindt dat de Verenigde Staten zich niet moeten bemoeien met het Chinese beleid voor internet. Dat maakte de regering maandag duidelijk in een reactie op uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Die had tijdens een bezoek aan een groepje bekende Chinese bloggers gezegd dat meer vrijheid op internet goed zou zijn voor China en voor de Chinese economie.

„Op zo'n manier China in de door hun gewenste richting duwen, is dat niet nogal naïef?”, vroeg een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken retorisch. De VS moeten zich geen oordeel aanmatigen, vindt de Chinese regering. „Als China's internet geen enorme ontwikkeling had doorgemaakt in de afgelopen jaren, waar komen die bloggers dan vandaan?“

De bloggers met wie Kerry een ontmoeting had, denken er echter anders over. Zei vroegen de Amerikaanse minister om actie te ondernemen tegen de „Great Firewall of China”, de strenge internetcensuur in hun land waar ook Amerikaanse bedrijven aan meewerken om problemen met de Chinese autoriteiten te voorkomen.