Nieuws
995848
Nieuws

Merkel wil 'Europees communicatienetwerk'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat Europa een eigen 'communicatienetwerk' nodig heeft zodat Amerikaanse inlichtingendiensten niet kunnen meekijken met het internetverkeer van Europeanen. Dat stelt zij in haar wekelijkse podcast.

Wat Merkel precies bedoelt met de term 'communicatienetwerk' is niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk doelt ze op Europese tegenhangers van Amerikaansen diensten als Facebook en Google, waarbij de gegevens niet op Amerikaanse servers worden opgeslagen.

De veiligheidsdiensten in het land mogen namelijk al het internetverkeer van buitenlanders dat via lijnen op Amerikaanse grond wordt geleid, aftappen en opslaan. Sinds klokkenluider Edward Snowden bekendmaakte dat de NSA dit dan ook op massale schaal doet, is in Europa de vraag naar een lokaal alternatief groot. Merkel wil aan deze vraag gehoor geven en stelt het met haar Franse collega Hollande te willen bespreken.

"We zullen spreken over Europese aanbieders die onze burgers veiligheid bieden, zodat men e-mails en andere informatie niet naar de andere kant van de Atlantische hoeft te sturen," aldus de bondskanselier.

Uit de Snowden-lekken is ook naar voren gekomen dat de NSA Europese politici, waaronder Merkel zelf, afluistert.