Nieuws/Binnenland
995865
Binnenland

Buurtbewoners krijgen ruimte voor emoties

De gemeente Leiden houdt maandag twee bewonersbijeenkomsten voor mensen die in de buurt wonen waar pedoseksueel Benno L. verblijft. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt. „We willen in de eerste plaats de bewoners de ruimte geven hun emoties te uiten”, aldus de zegsman.

De bijeenkomsten zijn om half 5 en om 7 uur in het Vlietland College aan de Apollolaan. Benno L. woont tijdelijk in een seniorenflat langs deze laan. Na een publicatie over zijn verblijfplaats in een landelijk dagblad is ophef ontstaan in de buurt over de aanwezigheid van de man, die zijn straf heeft uitgezeten.

Bewoners die willen komen, moeten zich vooraf aanmelden. Burgemeester Henri Lenferink zit de bijeenkomsten voor.

Gebiedsverbod

Benno L. staat onder toezicht van de reclassering. De voormalig zwemschoolhouder kreeg 6 jaar cel voor het misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. Op 30 december werd hij onder voorwaarden uit de gevangenis ontslagen. Zo heeft hij een gebiedsverbod voor 12 gemeenten waar zijn slachtoffers wonen en controle met een enkelband. Ook mag hij zich niet in het buitenland vestigen. Pas eind dit jaar is L vrij om te vertrekken. Hij wil naar Duitsland waar hij familie heeft.

Zijn raadsman Pieter van der Kruijs zou het liefst zien dat L. eerder naar Duitsland mag. De man leeft onder mensonwaardige omstandigheden in Leiden, vindt Van der Kruijs. „Hij bezit vrijwel niets, hij heeft geen geld, geen meubelen en komt vrijwel nooit buiten”, aldus de raadsman.

Rechter

Van der Kruijs ziet geen heil in het nemen van juridische stappen om zijn cliënt eerder dan officieel naar Duitsland te laten gaan. „Ik verwacht niet dat een rechter in een civiele procedure ingaat tegen een besluit van het Openbaar Ministerie”, zei Van der Kruijs maandag. Volgens hem rest er niets anders dan druk uitoefenen bij het OM om L. naar Duitsland te laten vertrekken.