Nieuws/Binnenland
995889
Binnenland

Emilia Romagna: Italiaanse passie

Romagna Miaaaaaaaaa”, brullen mannen met zware stemmen, begeleid door grootse handgebaren, de nacht in. Op zo’n dertig kilometer afstand van jongeren-feestoord Rimini zetten de bejaarden van de band Male Ridotti de geraniums buiten in de badplaats Cervia. Zon, strand, hartelijke Italianen en overheerlijke streekgerechten en wijnen: Emilia Romagna  het is Italië zoals het moet zijn.

De provincie Emilia Romagna, tussen Lombardije en Toscane in, is een prima plek om heerlijk te relaxen aan het heldere, diepblauwe water van de Adriatische Rivièra. Terwijl het massatoerisme neerstrijkt in het nabij gelegen Rimini, is de rest van Emilia Romagna een bestemming voor echte Bourgondiërs.

De keuken staat bekend als een van de beste van Italië en biedt alles wat een culinair hart begeert. Pasta fresca, vers gemaakt van harde tarwebloem en verse eieren, piadina, prosciutto di Parma, mortadella, pancetta, aceto balsamico, Parmigiano Reggiano; in Emilia Romagna is eten de kurk waar de economie op drijft.

Zo ook in de badplaats Cervia, vernoemd naar de herten (cervi) die hier ooit door de pijnboombossen dwaalden. Terwijl de volle schalen vis op tafel gezet worden, bespelen de dertien gepassioneerde mannen van Male Ridotti vol overgave hun instrumenten tijdens het wekelijkse vissersfeest. Iedere woensdag is het een drukte van jewelste in visrestaurant en vissersthuishonk Circolo dei Pescatori. „Weet je wat Male Redotti betekent?” vraagt de 74–jarige Luigiano bulderend van de lach. „Een vreemde verzameling!”

 

Bejaarden van Cervia

Het ontkennen zou een leugen zijn. Schunnige liederen over vrouwen, seks, het geliefde Romagna, drank en het leven op zee worden begeleid door een ratjetoe van instrumenten. Met Italiaanse passie wordt er gezongen, gedronken en geschreeuwd. Het ‘Joho en een fles met rum-gehalte’ is hoog. De 76-jarige Enzo gaat uit zijn dak met een saxofoon van pvc-buizen. Zijn gezicht is knalrood.

Van de inspanning en van de wijn. Tussen zijn vingers klemt hij een sigaret, waarvan hij tussen het blazen door snelle hijsen neemt. Naarmate de avond vordert, vertoont zijn gezicht steeds meer overeenkomsten met de fles dieprode sangiovese die voor hem staat. De gitarist springt onder luid gejoel op tafel. Geraniums zijn er volop, maar de bejaarden van Cervia zitten er niet achter. Ze staan erboven. Op tafel. Met een gitaar om de nek.

 ‘Romagna Miaaaaaaaaa’, brullen de zware mannenstemmen steeds harder. Bier, wijn en zweet vloeien, maar alle geuren worden overmeesterd door die van de vis waarmee de obers af en aan rennen. De vis komt vers van Mercatino dei pescatori die iedere morgen voor de deur van het restaurant plaatsvindt. Rond 8 uur ’s ochtends komen de vissers via het Porto Canale terug van een nacht op zee om hun vangst op de markt te verkopen.

 

Vismarkt

„Alles wat gevangen is, wordt verkocht, want de mensen hier waarderen verse producten”, vertelt de jeugdige visser Andrea terwijl hij een vis van zijn graat trekt. Een darmkanaal verdwijnt achteloos in de vuilnisbak. „En verser dan dit wordt het niet”, concludeert hij tevreden terwijl hij een restje ingewanden onder zijn nagels vandaan plukt.

Op loopafstand van de vismarkt ligt het historische centrum van Cervia. Via de zoutpakhuizen aan het kanaal en Torre San Michele wandel je zo de ruime piazza’s op om langs ambachtelijke winkeltjes en delicatessenzaakjes te slenteren. Het Italiaanse dorpsleven binnen, waar kromme bejaarden vanaf hun bankjes de boel in de gaten houden. Hun zonen, dochters en kleinkinderen genieten liever op het brede zandstrand van de overheerlijke lentezon.

Overal kunnen ligbedden gehuurd worden, waar voornamelijk Italiaanse dames hun huid een tintje donkerder zonnen. Sportievelingen leven zich uit op de sportvelden of fitnessapparaten die bij de lange rits strandtenten horen. De barretjes zijn gezellig druk en de frisse zeewind verspreidt de geur van Italië over het strand. Pasta fresca met Parmigiano Reggiano, culinaire harten kunnen zich gelukkig prijzen.

 

 

'Milaan aan zee'

Aan de andere kant van het Porto Canale wacht een wereld van verschil: Milano Marritima. ‘Milaan aan zee’ is onderdeel van de gemeente Cervia en de plek voor de jetset. Designerboetieks, hippe restaurants en bars zijn er in overvloed. Jong Italië paradeert door de straten en werpt een kritische blik op de nieuwste modetrends in de etalages. Vroeger gaf de gemeente stukken grond weg aan de rijken in Milaan op voorwaarde dat ze er een mooie villa op zouden bouwen.

Het gevolg is een wijk vol brede lanen en prachtige villa’s tussen het groen. In het weekend (dat begint op donderdag) veranderen de luxe loungebars in hippe uitgaansspots en nemen de streetbars het terrein over. Vrouwen die rechtstreeks van de catwalk lijken te komen, dansen op straat, terwijl kwijlende mannen ze hoopvol drankjes aanbieden. Hier draait het om zien en gezien worden.

De oversteek tussen Cervia en Milano Marritima maak je via Porto Canale. Via de brug bij de zoutpakhuizen of de pont vlakbij de vismarkt. Op het pontje vaart de 64–jarige Eduard al zeventien jaar lang iedere dag - van Pasen tot september - de 23 meter tussen Cervia en Milano Marittima. „Van zeven uur ’s ochtends tot 12 uur ’s nachts”, vertelt hij alsof hij de jackpot heeft gewonnen.

„Maar ik ga iedere dag naar huis voor een goede maaltijd, hoor. Goed eten is het belangrijkste”, lacht hij, terwijl hij verlekkerd over zijn buik wrijft. „Veertig cent alstublieft.” Dat de brug op hoogstens 300 meter afstand ligt, mag de pret niet drukken. „De pont is toch veel leuker?” Hij heeft gelijk. De korte overtocht gunt een blik op de vissers die hun boten gereed maken voor een volgende nacht op zee. En terwijl Eduard voor de zoveelste keer in zijn leven het kanaal over vaart, neuriet hij zachtjes: „Romagna Miaaaaaaaaa."

 

 

Reiswijzer

Kijk voor meer informatie op www.visitemiliaromagna.com

Mozaïeken in Ravenna

 Ravenna is vooral bekend om haar prachtige mozaïeken en staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed. De beroemde mozaïeken bevinden zich op vier plaatsen: Basilica di San Vitale, Basilica di S. Apollinare Nuovo, Battistero Neoniano en het Mausoleo di Galla Placidia. Er zijn combinatietickets te koop die tot al deze bezienswaardigheden toegang geven. Ook de grootste Italiaanse dichter Dante Alighieri ligt in Ravenna begraven. Zijn tombe kan kosteloos bezocht worden. Vanaf Cervia rijdt er een trein, die er een klein half uur over doet. Meer informatie over Ravenna vind je op www.turismo.ravenna.it.