Nieuws/Binnenland
995936
Binnenland

Kweekburger in Leids museum

De kweekburger, die vorig jaar zomer met veel bombarie werd geproefd in Londen, krijgt een plekje in Leiden. Het stukje vlees ligt vanaf maandag in een vitrine in Museum Boerhaave.

De hamburger van kweekvlees is gemaakt in een laboratorium, door de Maastrichtse hoogleraar fysiologie Mark Post. In een petrischaaltje zijn stamcellen van spierweefsel van een koe opgekweekt tot stukken vlees.

Daarvan zijn twee burgers gemaakt: het exemplaar dat afgelopen zomer voor de camera's is opgegeten en een tweede kweekburger, die is geplastineerd. Plastineren is een techniek die ook wel gebruikt wordt om dode lichamen te conserveren, bijvoorbeeld voor anatomielessen. De geplastineerde burger is geschonken aan het museum.

„Het is een heel klein stukje vlees”, vertelt museumconservator Bart Grob. „Het heeft een doorsnede van ongeveer 3 centimeter en is 1 a 2 centimeter dik. Maar het is natuurlijk wel een enorm innovatief stukje vlees. Daarom krijgt het ook een plekje in ons museum.” Boerhaave is een museum over innovatie in de geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde.

Post heeft grote plannen met het kweekvlees: hij denkt dat het binnen 10 jaar in de supermarktschappen kan liggen. De kenners die afgelopen zomer in Londen de burger hebben geproefd, waren niet laaiend enthousiast. Ze vonden hem niet zo sappig, door het gebrek aan vet.

Als het kweekvlees van Post weet uit te groeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren, kan dat zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen: voor de productie van vlees zijn dan veel minder dieren nodig, maar ook minder energie, water en landbouwgrond.