Nieuws/Binnenland
995945
Binnenland

Nieuws

Groen licht voor woningverhuur aan toeristen

Ondanks het verbod van de rechter blijft Amsterdam het toch toestaan om huizen tijdelijk te verhuren aan toeristen. Dat meldt de Volkskrant.

Particulieren mogen op onlinemarktplaatsen hun woning verhuren aan toeristen. Voor toeristen zeer voordelig, omdat een dergelijke woninghuur vaak veel goedkoper is dan een hotelkamer in de stad.

Volgens een van de meest populaire onlinemarktplaaten, de website Airbnb, is Amsterdam hiermee een wereldwijde voorloper.

Populair in Nederland

Hoewel er risico's aan verbonden zitten is de verhuur aan toeristen zeer populair in Nederland. Op Airbnb alleen al staan ruim achtduizend Nederlandse appartementen en huizen te huur. Bovendien groeit het aantal opties aanmerkelijk. In vergelijking met 2012 steeg het aantal verhuurkamers en -huizen vorig jaar met 250 procent.

Regels voor verhuur

Je kunt niet zomaar je huis of appartement verhuren aan toeristen. Het 'fenomeen' is aan strenge regels gebonden. Zo mag de verhuurder geen huurtoeslag ontvangen en is hij verplicht toeristenbelasting af te dragen. Daarnaast moet hij zelf in de woning wonen, mogen er maximaal vier personen tegelijkertijd overnachten en geldt er een jaarlijks verhuurquotum van twee maanden.