Nieuws/Binnenland
995960
Binnenland

Robotcamera boven Haagse Schilderswijk

De politie moet drones inzetten boven de beruchte Schilderswijk in Den Haag. Op die manier worden jeugdbendes en ernstige overlastgevers volgens VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis sneller en goedkoper in de kiem gesmoord.

Het landelijke helikopterteam van de politie is nu al bijna dagelijks actief boven de Haagse achterstandswijk. De relatief dure wentelwiek moet nu iedere keer speciaal worden aangevraagd en vanaf Schiphol naar de hofstad komen.

„Het werkt sneller als we drones laten opstijgen bij wijkbureaus en misschien later zelfs vanuit de achterbak van politiewagens”, zegt de liberale voorman. „Bovendien is het stiller. Veel inwoners van de Schilderswijk klagen nu over geluidsoverlast.”

Revis wil dat de Haagse politie als eerste in Nederland een speciaal programma krijgt voor drones. Hij denkt daarbij aan nauwe samenwerking met Defensie, waar al veel langer wordt gewerkt en geëxperimenteerd met de vliegende robots.

Hinderlijk

„Met name boven de Schilderswijk is het goed als de politie meer ogen heeft. Het is een mooie manier om vanuit de lucht hinderlijk gedrag op straat aan te pakken. Daarnaast kunnen drones prima worden ingezet in de rest van Den Haag als er bijvoorbeeld ergens sprake is van een inbraakgolf.”