Nieuws/Buitenland
995964
Buitenland

Co-piloot kaapt vliegtuig

De Zwitserse politie heeft maandagmorgen de copiloot van een vliegtuig van Ethiopian Airlines opgepakt. Hij kaapte het toestel toen de piloot even naar het toilet was. In plaats van naar Rome vloog hij naar Genève. Nadat hij daar was geland, klom hij uit het raam en gaf zich over. De man heeft verklaard dat hij asiel wil aanvragen in Zwiterserland, liet de politie weten.

De luchthaven van Genève werd wegens de kaping afgesloten. Diverse vluchten moesten uitwijken naar andere luchthavens. Nadat de kaper was gearresteerd en alle passagiers het vliegtuig hadden verlaten, ging het vliegveld weer open.

Het toestel was vertrokken in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Volgens de politie was de copiloot ongewapend en zijn de passagiers en de rest van de bemanning niet in gevaar geweest. Aan boord zaten volgens de Ethiopische staatstelevisie 193 mensen, hoofdzakelijk Italianen. Zij worden zo snel mogelijk alsnog naar hun plaats van bestemming gebracht, beloofde Ethiopian Airlines.

De copiloot is een in 1983 geboren Ethiopiër, liet de politie weten. Hij heeft verklaard dat hij bang is om in zijn eigen land vervolgd te worden. Wat er met hem gaat gebeuren, is nog onbekend.