Nieuws/Binnenland
995965
Binnenland

Sytze van der V. waarschuwt Benno L.

De veroordeelde pedofiel Sytze van der V. waarschuwt Benno L. dat die zich geen illusies hoeft te maken over de veiligheid van zijn nieuwe woonomgeving in Leiden. ,,Ik denk dat Benno niet over anderhalf jaar, maar al over anderhalve week weg is. Ik geef je op een briefje, de ramen worden daar straks ingegooid of hij krijgt op straat een knal voor zijn kop."

Dat zegt Van der V. in het Leidsch Dagblad naar aanleiding van de commotie die dit weekeinde ontstond in Leiden toen bewoners van een flat erachter kwamen dat de veroordeelde oud-zwembadleraar Benno L. hun nieuwe buurman is. Ze waren daar door burgemeester Henri Lenferink niet vooraf over ingelicht. Zondag verzamelden zich tientallen mensen voor de flat. Ze droegen spandoeken en riepen leuzen als 'Weg met die pedofiel'.

Eindhovenaar Sytze van der V. raadt zijn lotgenoot aan om goed op zijn hoede te blijven. ,,Ik heb na mijn veroordeling honderdduizend reacties op internet gelezen en maak me geen illusies. Het hoeft niet eens te komen van zo'n pedojager. Het kan ook gewoon de man op straat zijn.''

Van der V. werd eerder veroordeeld voor misbruik van jongens. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. Van der V. wilde zich daarna in Amsterdam vestigen, maar na een hoop commotie ging ook dat niet door. Waar hij nu woont, is niet bekend.