Nieuws/Buitenland
995977
Buitenland

Staatsmedia China kritisch over aanpak smog

Staatsmedia hebben maandag uitgehaald naar de regering. Zij noemen het „niet te verdedigen” dat er geen noodmaatregelen zijn genomen tegen de dikke smog die sinds vrijdag boven de hoofdstad Peking hangt. Het gebeurt zelden dat de staatsmedia zo kritisch over de regering zijn.

De regering kwam in oktober met een reeks maatregelen die bij zware smog zouden moeten worden genomen. Bij 3 dagen zware smog zouden scholen moeten worden gesloten en zouden ambtenaren hun auto moeten laten staan. Tot nu toe ziet de regering lijdzaam toe. „Het gebrek aan activiteit bij de zwaarste luchtvervuiling in een maand tijd is lijnrecht in strijd met wat de regering heeft beloofd en met haar geloofwaardigheid”, schrijft de Engelstalige krant China Daily.

Het afgelopen weekeinde vierden de Chinezen met veel vuurwerk het lantaarnfeest, het einde van de nieuwjaarsfestiviteiten. De smog lag vrijwel de gehele zaterdag en zondag ver boven het niveau dat als gevaarlijk wordt beschouwd, zonder dat de autoriteiten ingrepen. Vorige week stond in een rapport van de overheid dat Peking door de zware luchtvervuiling „amper leefbaar” is.