Nieuws/Binnenland
995983
Binnenland

Vogelwachtershuis moet van Rottumeroog

Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat breken deze week het vogelwachtershuis op het eilandje Rottumeroog af. Dat is nodig, omdat het duinmassief aan de noordwestkant van het eiland bij de storm en het springtij in december vorig jaar bijna helemaal is verdwenen. Het vogelwachtershuis is daardoor aan de rand van de zee komen te staan.

Dat de uitkijkpost voor het tellen van vogels op den duur zou moeten verdwijnen van Rottumeroog was wel bekend, maar het is veel sneller gegaan dan verwacht, aldus Staatsbosbeheer maandag. Om te voorkomen dat het vogelwachtershuis in zee verdwijnt, moet er nu snel gehandeld worden zodat het broedseizoen van de vogels niet wordt verstoord.

Het ministerie van Economische Zaken levert een schip om de materialen te vervoeren en om toezicht te houden. Vrijwilligers helpen het huis te ontmantelen. Tijdens het werk overnacht de bouwploeg op schepen en op Rottumerplaat. Om de lepelaarskolonie en de zeehonden bij het eilandje niet te verstoren, worden de sloopresten via een omweg van het eiland afgevoerd. Het werk moet vrijdag klaar zijn, maar dat is afhankelijk van het weer en het tij, aldus Staatsbosbeheer.

Nu het vogelwachtershuis verdwijnt, kunnen er dit jaar geen vogelwachters op Rottumeroog verblijven. Staatsbosbeheer en het ministerie houden wel toezicht. Vrijwilligers van Staatsbosbeheer zullen telkens een dag op de zandplaat gaan zitten om de zeehonden en vogels te monitoren. De natuurbeheerder zoekt naar geld om een nieuw onderkomen op het eilandje te bouwen.