Nieuws/Binnenland
995992
Binnenland

Aankomst Molukkers in Nederland herdacht

De vier Herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog in Nederland herdenken vrijdag dat het dan precies 63 jaar geleden is dat het eerste schip met 1000 Molukkers aan boord aanmeerde in Rotterdam. Het ging om soldaten uit het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), die voormalig Nederlands-Indië moesten verlaten en in Nederland opgevangen zouden worden.

Tussen maart en juni 1951 arriveerden in totaal 12.500 Molukse soldaten en hun gezinnen. Die werden eerst naar Kamp Amersfoort gebracht om gedemobiliseerd te worden. In Amersfoort opent vrijdag de tentoonstelling Het Verkadeblik uit Ambon, een verhaal rond de verwarring en het heimwee van Indische Nederlanders.

De gerepatrieerden werden ondergebracht in woonoord Schattenberg, het voormalige Kamp Westerbork en woonoord Lunetten, het voormalige Kamp Vught. In beide herinneringscentra zijn rondleidingen. In Westerbork wordt bovendien het boek Kazernekind over wonen in het kamp gepresenteerd.

In het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem is speciale aandacht voor het opgroeien van de Molukse jeugd tussen Hollandse kinderen. Er verschijnt een jeugdboek en er is speciale aandacht voor de indorock, muziek die in de jaren 50 en 60 in Nederland heel populair was.