Nieuws/Binnenland
995995
Binnenland

ALGEMENE CAMPAGNESTOP NIET NODIG NA DOOD BORST

Uitslag Stelling: ’Gewoon doorgaan’

Het overlijden van Els Borst (81), hoe tragisch en treurig ook, is geen reden om de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen volledig stil te leggen. De oud-minister is – helaas – niet de enige alleenstaande oudere die op gewelddadige wijze om het leven is gekomen, benadrukken veel deelnemers aan de Stelling van de Dag.

„Politieke partijen schreeuwen nu moord en brand, maar als er een ’gewone burger’ vermoord wordt, hoor je ze niet”, vertolkt een respondent het gevoel van velen. „Waarom nu zo’n ophef?” vraagt iemand anders zich af. „Dit gebeurt dagelijks, we gaan gewoon weer verder.” En een derde: „Geen politicus die ook maar één minuut bij de tientallen mishandelingen per dag stilstaat, nu bij Borst opeens wel?”

Misschien, denkt een deel van u niet zonder cynisme, grijpen politici Borsts overlijden aan om meer te doen voor de veiligheid van alleenstaande ouderen. Zes op de tien zouden het toejuichen als in villawijken zoals Bilthoven-Noord, waar Borst woonde, evenveel blauw op straat komt als in ’achterstandswijken’ à la Rotterdam-Zuid. De helft laakt het gebrek aan sociale controle tussen de villabewoners.

Afschrikking

„Blijkt weer eens dat er veel meer politie zichtbaar op straat moet zijn, ter afschrikking van inbrekers en ander tuig”, merkt een deelnemer op. „Meer blauw op straat, rij-buurt of achterstandsbuurt”, vindt een ander.

Een derde respondent ziet in de gewelddadige dood van de oud-politica het resultaat van „bezuinigingen op politie en beveiliging, sowieso een kwalijke zaak”. Op de vraag of degene die Borsts dood op zijn of haar geweten heeft ooit gepakt zal worden, schudden vier op de tien mismoedig het hoofd.

De campagnes kunnen wat u betreft dus gewoon doorgaan. Als we de peiling onder de stellingdeelnemers als representatief mogen beschouwen, levert die een landslide op voor de lokale partijen en, in Den Haag en Almere, de Partij voor de Vrijheid. De twaalf procent thuisblijvers niet meegeteld kunnen PVV en ’lokaal’ op ruim de helft van de stemmen rekenen.

Veel respondenten halen daarbij uit naar de landelijke politiek, en beschuldigen ’Den Haag’ ervan de gemeenteverkiezingen voor eigen gewin te kapen. „De gemeenteraadsverkiezingen worden niet bepaald door lokale politici, maar door de fractieleiders”, sneert iemand. „Dus is het een landelijke verkiezing.”

„Een hoop geschreeuw van mensen die je na de verkiezingen niet meer in de gemeentes ziet”, typeert een andere deelnemer de campagnes van de landelijke kopstukken. „Moeten die Haagse politici zich niet richten op het regeren van het land?” vraagt een derde respondent zich af.

Het slotwoord is voor iemand die wél vindt dat de dood van Els Borst, gisteren door haar oud-collega Bob Smalhout herdacht als ’een echte klassieke arts die zich voor de patiënten interesseerde’ en ’een zeldzame minister van Volksgezondheid met verstand van zaken’, reden is voor een politieke time-out. „Uit piëteit voor de nabestaanden moeten alle politieke campagnes een week worden stilgelegd. Een grote vrouw is vermoord. Daar mag best wel even bij worden stilgestaan. En nee, ik stem nooit D66.”

Martijn Klerks