Nieuws/Binnenland
996002
Binnenland

Sneeuwzeker, compact en niet te druk

Obertauern; precies goed!

Elk topwintersportgebied heeft een keerzijde: sneeuwverslaafden weten de mooiste plekjes haarfijn te vinden en zij komen er dan ook in groten getale op af. Topdrukte is het gevolg, vooral in het hoogseizoen. Het is daarom de kunst die ene geweldige locatie te vinden die de massa om onduidelijke redenen nog niet heeft ontdekt. Dat is in Oostenrijk nog niet zo eenvoudig, maar in Obertauern is dit het geval.

Ski in ski out

Fantastisch eten, een heerlijk bed en die typisch Oostenrijkse superservice: wat een feest. Lekker luxe is ook dat je tot aan de deur kunt skiën. Obertauern ligt namelijk midden in een sneeuwkom, de liften eromheen gedrapeerd. Je zit op 1750 meter hoogte, dus er is altijd voldoende sneeuw (dit gebied staat in de top tien van sneeuwzekere gebieden in Oostenrijk). Zo ski je praktisch je bed in. Of de sauna, of de kroeg. En alles is op loopafstand.

Tauernrunde

Het gebied bestrijkt 100 kilometer piste: 61 blauwe, 35 rode en 4 zwarte. Het hoogste punt ligt op 2350 meter. Zo ontstaat een wijdvertakt netwerk van pistes, die overigens relatief kort zijn. Daar staat tegenover dat je bijna nergens op een skilift hoeft te wachten en dat je er vervolgens ook niet lang in zit. Dat geeft een zekere dynamiek. Bijzonder is dat je een rondje om het dorp kunt skiën, ook als je geen crack bent. Deze Tauernrunde gaat twee kanten op. Met de klok mee volg je de rode bordjes, tegen de klok in ga je de groene bordjes achterna.

Doordat je vanuit deze cirkel alle kanten op kunt, duurt het even voordat je het gebied doorhebt. Met andere woorden: Obertauern verveelt niet snel. Er zijn voldoende afwisselende en uitdagende pistes om jezelf moeiteloos een week te vermaken. Onverzadigbare types kunnen met hun skipas eventueel nog terecht in het verderop gelegen Grosseck/Speiereck, voor 50 kilometer extra skiplezier.

Geheim

Maar wat is nou het geheim van Obertauern? De sleutelwoorden zijn 'sneeuwzeker' en 'compact'. ,,Je moet je best doen om elkaar kwijt te raken op de piste. Daarom is deze schneeschüssel (sneeuwkom) ook zo geliefd bij families. Je kunt Obertauern vergelijken met Zürs (bij Lech) en Obergurgl (bij Sölden). Charmante plaatsen, met ideale afmetingen. Niet te klein, niet te groot.

Off-piste-paradijs

De aan adrenaline verslaafde waaghals zoekt zijn weg het liefst buiten de gebaande paden, in volmaakt vers wit poeder. Iemand die daarover kan meepraten is de Nederlandse skileraar Yari en hij heeft goed nieuws: ,,Met verse sneeuw is Obertauern één groot off-piste-paradijs.”

Het dorp

Obertauern heeft geen ouderwets hart, en toch klopt het. Op de tekentafel is goed nagedacht over de ontsluiting van dorp. Een hoofdstraat, wat zijstraatjes, meer is het eigenlijk niet. Geen authentiek kerkje, maar ook geen kille hoogbouw. Hotels, winkels en chalets harmoniëren. Deze plaats heeft een zekere allure.

Waarom relatief veel Nederlanders Obertauern links laten liggen is moeilijk te zeggen. Laten we het maar op de afstand houden. Met 1050 kilometer vanaf Utrecht ligt het een stukje verder weg dan de concurrenten in Tirol en Vorarlberg. Misschien is het ook maar beter zo: nu is het hier precies goed.

Bron: Nederlandse Skivereniging/ wintersport.nl