Nieuws/Binnenland
996006
Binnenland

Man banger voor boete dan vrouw

Een kwart van de vrouwen zingt of fluit tijdens een autorit met de muziek mee die door de luidsprekers galmt. Dat is vaker dan mannen, die zich achter het stuur liever bezighouden met werk. Vijftien procent is namelijk bezig met mailen, telefoneren of het doorlezen van rapporten.

Mannelijke chauffeurs zijn bovendien angstiger beboet te worden voor te hard rijden. Bijna een kwart checkt voordat ze de auto instappen waar flitspalen staan, tegenover 10% van de vrouwelijke weggebruikers. Dat blijkt onder meer uit een onderzoek dat Athlon Car Lease liet uitvoeren onder 1.084 werkende Nederlanders.

„Jonge werknemers staan positiever tegenover het carpoolen dan ouderen, want 41% van de jongeren (18-34 jaar) wil best wel samen reizen als ze worden opgehaald en afgezet”, zegt Folkert Ruiter van Athlon, „tegenover een kwart van de ouderen (50-65 jaar). Maar overduidelijk is dat de werkende Nederlander nog altijd het liefst alleen in de auto zit.”

De prijzen aan de pomp bepalen voor een deel het gebruik van de auto. Zo neemt één op drie Nederlanders zich voor minder vaak de auto te pakken als de brandstofprijzen blijven stijgen. Twaalf procent van de ondervraagden zegt bewuster te gaan tanken, bijvoorbeeld over de grens. Maar het merendeel past zijn gedrag niet aan en blijft gewoon onverminderd doorrijden.

Ruiter: „Nederlanders zijn verknocht aan de auto, omdat die altijd en overal voor je klaarstaat. Slechts 7% kiest dan om maar voor een ander vervoersmiddel als de brandstofprijzen verder toenemen. Het onderzoek toont ook aan dat openbaar vervoer voor 13% van de vrouwen pas aantrekkelijk is als er naast reiskostenvergoeding ook een bonus wordt gegeven. Mannen hechten veel waarde aan de reiskostenvergoeding van hun werkgever. Als die wegvalt, overweegt één op de vijf mannen een andere baan.”