Nieuws
996016
Nieuws

Friesland heeft hoogste 'medailledichtheid'

MET KAARTJE Friesland is de Nederlandse provincie met de meeste gouden plakken op de Winterspelen per inwoner. In absolute aantallen staat Noord-Holland bovenaan.

Dat blijkt uit een analyse van gegevens van sportkoepel NOC*NSF over de winnaars op de Winterspelen sinds de eerste keer dat het sportevenenement werd gehouden.

Doorlopers

Op zich zou je ook niet minder mogen verwachten van de provincie waar de kinderen zowat met Friese doorlopers onder hun voeten worden geboren. De Friezen hebben één gouden plak per ruim 161.000 inwoners.

De provincie wordt gevolgd door Groningen met een medaille per ruim 193.000 inwoners en Overijssel met één keer goud per dik 379.000 inwoners. Noord-Holland (zeven gouden medailles in totaal) staat in deze rangschikking op de vierde plaats.

Gescoord

Overijssel heeft trouwens de laatste dagen in Sotsji goed gescoord met Michel Mulder en Stefan Groothuis als winnaars. Op onderstaand kaartje is voor elke provincie te zien hoeveel gouden medailles er gewonnen zijn op de Winterspelen en door wie. Bij de telling is de geboorteplaats gebruikt, dus ook al woont Ireen Wüst tegenwoordig in Friesland, hier wordt ze als Brabantse geteld. De gouden medailles zijn geteld tot en met vrijdag 14 februari 2014.

 

2014 DFT.nl/Jurry Brand Bron: NOC*NSF

Hoewel Noord-Holland dus bovenaan staat in het lijstje met meeste gouden plakken, zegt dat ook weer niet al te veel, aldus historicus Wilfred van Buuren. Hij publiceerde in 2008 het boek Hollands Goud, een analyse van de winnaars van alle Olympische gouden medailles (dus ook van de Zomerspelen).

Brabant House

Toen viel het Van Buuren op dat er wel erg veel medaillewinnaars waren die uit Brabant kwamen. "We kunnen het Holland Heineken House beter omdopen in het Brabant Heineken House", concludeerde hij destijds. Dat had onder meer te maken met de successen van zwemmer Pieter van den Hoogenband en wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel.

''Maar dat bleek een tijdelijk effect", zegt Van Buuren nu. "Het kan zo weer anders zijn." Hij verwijst onder meer naar het minimale verschil waarmee Michel Mulder op de 500 meter schaatsen in Sotsji Jan Smeekens aftroefde en goud pakte. Nou komen beide schaatsers toevallig uit dezelfde provincie, maar het punt is duidelijk.

Ouders

De conclusie waar Van Buuren nog wel steeds achterstaat is dat de ouders van Olympiërs een belangrijke rol spelen. "Het hoeft niet per se zo te zijn dat de ouders zelf topsporter zijn geweest, maar het helpt wel erg als ze een 'topsportmentaliteit' hebben. Dus dat ze zich vele opofferingen getroosten om hun kind vooruit te helpen."