Nieuws/Buitenland
996025
Buitenland

Oppositieleider Venezuela laat zich weer zien

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López zegt ondanks een arrestatiebevel tegen hem dinsdag te gaan demonstreren. „Ik laat gewoon mijn gezicht zien. Ik heb niets te vrezen”, zei de politicus zondag in een videoboodschap op Twitter.

López is een van de leiders van het verzet tegen het beleid van de socialistische president Nicolas Maduro. Hoewel de autoriteiten de oppositieleider beschuldigen van „moord en terrorisme”, lijkt López zich geen zorgen te maken over zijn mogelijke aanhouding. „Als er een illegaal besluit ligt me op te sluiten, dan leg ik me daarbij neer”, zei de politicus.

De oppositieleider beloofde zich dinsdag aan te sluiten bij een protestmars in Carácas. López zei zich pas aan het einde van de tocht te willen laten zien. Daarna wil hij in zijn eentje een petitie aanbieden bij het kantoor van de openbaar aanklager. „Ik wil verder niemand in gevaar brengen”, legde hij uit.

De oppositie wil niet onthullen waar López tot dinsdag zit ondergedoken. Een woordvoerster onthulde zondag alleen dat de oppositieleider het land niet heeft verlaten. Ook de politie is ondertussen op zoek naar de politicus. Agenten gingen zaterdag langs bij het huis van López en bij diens vader.

De autoriteiten vaardigden een arrestatiebevel uit tegen de politicus na de dodelijke rellen van donderdag. Toen kwamen drie mensen om het leven tijdens een grote anti-regeringsdemonstratie. Regering en oppositie geven elkaar de schuld van het geweld.