Nieuws/Buitenland
996029
Buitenland

Eerste mijnwerkers Zuid-Afrika gered

Reddingswerkers hebben de eerste 11 van een grote groep mijnwerkers gered die onder de grond gevangen zitten in een mijn bij de plaats Benoni in Zuid-Afrika. Na hun redding zijn de mijnwerkers aangehouden, omdat ze werkten in een illegale mijn.

Andere mijnwerkers die vastzitten zouden niet naar boven willen komen, omdat ze hebben begrepen dat de geredde kompels zijn opgepakt. Het is onduidelijk hoeveel mensen er nog onder de grond zitten. Volgens verscheidene Zuid-Afrikaanse media gaat het om circa 200 personen. Hulpverleners zeiden tegen de BBC dat de reddingsactie is opgeschort. Die wordt pas hervat als de mijnwerkers daarom vragen.

De illegale werkers zijn opgesloten in een oude, verlaten goudmijn. De groep zit volgens de hulpdiensten waarschijnlijk al meer dan 24 uur gevangen. Het lijkt erop dat ze zijn ingesloten door een instorting. Agenten die zondag patrouilleerden in verband met illegale mijnbouwactiviteiten, hadden de gevangen mijnwerkers horen schreeuwen.

De meeste mijnwerkers zitten vast aan de onderkant van een steile tunnel. Het is niet duidelijk hoe het met hen is. Met een kleinere groep boven in de mijnschacht is contact mogelijk. Onder hen zijn waarschijnlijk geen gewonden.

Het komt in Zuid-Afrika vaak voor dat illegale mijnwerkers verlaten mijnen opnieuw in gebruik nemen. Vaak zijn de omstandigheden onder de grond zeer gevaarlijk. Fatale ongelukken gebeuren geregeld. Ook raken rivaliserende groepen ondergronds geregeld slaags met elkaar.