Nieuws/Buitenland
996045
Buitenland

Cameron: minder regen, maar meer overlast

Hoewel de storm en buien afnemen, vreest de Britse premier David Cameron voor meer overstromingen in grote delen van Engeland en Wales. „Na zoveel regen de afgelopen weken is het grondwaterpeil erg hoog en dat zal op veel plekken blijven stijgen”, zei hij tegen de BBC na een bijeenkomst met het rampenteam. Onder meer in het zuidelijke Brighton was zaterdag al sprake van overstromingen.

Het slechte weer eiste tot nu toe de levens van zeker drie Britten. Verspreid over de hele week zaten in totaal bijna een miljoen huishoudens zonder stroom. Zondag aan het eind van de middag waren dat er nog circa 15.000, aldus de zender Sky News.

Voor 16 gebieden in Zuidoost- en Zuidwest-Engeland golden zondag waarschuwingen voor ernstige overstromingen en levensgevaar. Zaterdag gold dat nog voor 21 regio's.

Groot-Brittannië heeft al maandenlang af en aan te maken met slecht weer. In huizen langs de Theems in buitenwijken ten westen van Londen liep het water vóór deze laatste storm al naar binnen en delen van Somerset staan al sinds december blank. De afgelopen 2,5 maand stonden al zeker 5800 huizen blank. In de afgelopen tijd heeft Londen ongeveer 3000 militairen ingezet om de slachtoffers van de overstromingen te helpen.

Minister van Defensie Philip Hammond zei tegen de BBC dat het leger de schade door de overstromingen aan de waterkeringen binnen 5 weken in kaart wil hebben gebracht. Die inspectie begint op 24 februari. Hammond wil er circa 200 militairen voor inzetten.