Nieuws/Buitenland
996046
Buitenland

Jihadisten en leger vechten om Iraakse stad

Het Iraakse leger is met jihadistische rebellen in een hevig gevecht verwikkeld om het stadje Sulaiman Pek. De troepen die daar al enkele dagen de militanten proberen te verdrijven, kregen zondag versterking van gepantserde voertuigen en speciale eenheden van de politie.

„De gevechten gaan door in het centrum”, zei burgemeester Talib Mohammed zondag. „We kunnen niet eens uit het raam kijken door de kogels en explosies.”

De militanten hezen donderdag de zwarte vlag van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) boven de plaats met 25.000 inwoners. Burgemeester Mohammed riep daarop de hulp van de Iraakse regering en het leger in. In zijn plaats waren vorig jaar ook al felle gevechten tussen het leger en opstandelingen.

De terreurbeweging ISIL vecht ook in Syrië en is in Irak onder meer actief in de door het Iraakse leger omsingelde stad Falluja. Irak is al maanden in de ban van sektarisch geweld. Zondag vielen door aanslagen in het hele land 17 doden. In februari zijn tot op heden meer dan 400 mensen omgekomen.