Nieuws/Buitenland
996049
Buitenland

Jihadistische groep eist aanslag in Sinaï op

De terreurgroep Ansar Beit al-Maqdis heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag zondag op een bus met Zuid-Koreaanse toeristen in de Egyptische Sinaï.

Het Egyptische ministerie van Volksgezondheid meldde dat drie Zuid-Koreanen en de Egyptische chauffeur van de bus zijn gedood en dat 13 personen gewond zijn geraakt.

Eerder repte het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken van twee omgekomen Zuid-Koreanen naast de gedode Egyptische chauffeur. De ontploffing vond plaats in de buurt van Taba, bij de grens met Israël. De Egyptische staatstelevisie toonde een foto van het voertuig. De bus was vertrokken van het Katharinaklooster in de Sinaï en reed richting Israël. De klap was aan de Israëlische kant van de grens te horen, waar hulpdiensten bij de grens klaarstonden om de slachtoffers te helpen.

Ansar Beit al-Maqdis is een door terreurnetwerk al-Qaeda geïnspireerde groep strijders uit de Sinaï. Deze groep claimde eerder in december de verantwoordelijkheid voor de aanslag op een gebouw van de veiligheidsdiensten in de noordelijke stad Mansoura. Toen vielen er 16 doden en ruim honderd gewonden. De terreurbeweging zou ook achter een reeks aanslagen zitten eind januari in Caïro. Daardoor vielen zes doden en raakten circa 100 mensen gewond.

In de Sinaï plegen moslimmilitanten vaker aanslagen. Maar zij hebben het tot op heden vooral gemunt op het Egyptische leger en andere veiligheidsdiensten. Als Ansar Beit al-Maqdis inderdaad verantwoordelijk was voor de terreuractie, zou dat betekenen dat toeristische en economische doelen niet meer worden ontzien. De toeristenindustrie is erg belangrijk voor de Egyptische economie.