Nieuws/Binnenland
996051
Binnenland

Politie onderzoekt spullen uit bos Bilthoven

De politie gaat onderzoeken of spullen afkomstig uit het bosperceel bij de woning van de overleden oud-minister Els Borst-Eilers in Bilthoven een aanwijzing vormen.

Agenten van de Mobiele Eenheid (ME) die zondag het bos uitkamden, hebben verschillende voorwerpen, zoals sigarettenpeuken, verzameld en meegenomen naar het bureau. Rond vier uur werd de zoekactie afgerond.

Borst (81) is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. De politie had zondagochtend laten weten dat 40 tot 50 ME'ers het bosgebied van 0,5 bij 1 kilometer intensief zouden gaan afspeuren. Mogelijke vondsten rond het huis in Bilthoven moeten bijdragen „aan de oplossing van de zaak”, liet de zegsman weten.

„Het is niet zo dat we informatie hebben dat er iets te vinden is in dat bos, maar we willen alles uitsluiten”, legde hij uit. Het bos zou een route kunnen zijn geweest waar een eventuele dader of mogelijke daders gebruik van kunnen hebben gemaakt.

Zaterdag maakte de politie al bekend dat er een peloton van de ME paraat zou staan als er een intensieve zoektocht op poten zou worden gezet.

De woning van de overleden oud-politica en de directe omgeving daarvan zijn eerder deze week al minutieus onderzocht door de politie. Die is daar niet meer actief aan het zoeken, maar wil niet dat er mensen op de zogenoemde plaats delict komen. Vandaar dat er hekken staan rond het huis.

Els Borst werd voor het laatst levend gezien toen ze vertrok van het D66-congres, vorige week zaterdag in Amsterdam. Maandagavond vonden buurtgenoten haar dood in de garage van haar huis. Ze had verwondingen, die de oorzaak zijn geweest van haar dood. De politie hult zich in stilzwijgen over de aard van het letsel. Wel liet de politie zaterdag weten dat er tips binnendruppelen over de laatste uren of dagen van de minister van staat.

Zaterdag werd Borst in de Domkerk in Utrecht herdacht. Onder meer D66-voorman Alexander Pechtold en voorzitter van de D66-fractie in de Eerste Kamer Roger van Boxtel spraken warme woorden over hun partijgenote. Na de bijeenkomst is ze in besloten kring begraven.