Nieuws/Buitenland
996054
Buitenland

NSA-partner bespioneerde advocaten VS

De Australische geheime dienst, die nauw samenwerkt met collega's van de Amerikaanse NSA, heeft Amerikaanse advocaten in de gaten gehouden die werkten voor de Indonesische regering.

Dat blijkt uit documenten van de klokkenluider Edward Snowden waarover The New York Times zondag schrijft. Het advocatenkantoor stond Indonesië bij in een handelsgeschil met de VS.

Het is een van de weinige voorbeelden tot nu toe waarin duidelijk wordt dat Amerikanen zelf doelwit zijn van de wereldwijde spionagepraktijken. Amerikaanse advocaten met overzeese cliënten hebben eerder hun vrees geuit dat hun communicatie werd afgeluisterd.

In het document uit februari vorig jaar staat de naam van het advocatenkantoor niet genoemd. Het is wel bekend dat het in Chicago gevestigde kantoor Mayer Brown destijds de Indonesische regering adviseerde.

De geheime dienst Australian Signals Directorate (ASD) meldt in het document aan de Amerikanen dat het de gesprekken tussen Indonesische functionarissen en het Amerikaanse advocatenkantoor in de gaten houdt. Dat leverde „zeer bruikbare inlichtingen” op voor geïnteresseerde afnemers in de VS, aldus het schrijven.

Het ASD is een van de nauwste partners van de Amerikanen. Onder afspraken over het delen van inlichtingen houden de Australiërs in hun deel van de wereld Indonesië in de gaten.