Nieuws/Binnenland
996059
Binnenland

Advocaat Benno L.: dit is mensonwaardig

„Draag Benno L. alsjeblieft over aan Duitsland. Nederlanders zijn zo'n intolerant volk. Wat mijn cliënt nu meemaakt, is mensonwaardig.” Dat zei de advocaat van de veroordeelde pedoseksueel Benno L., Pieter van der Kruijs, zondag tegen het ANP.

Zaterdag werd bekend dat de voormalige zwemleraar, die zijn straf heeft uitgezeten, onderdak heeft gekregen in een flat in Leiden. Daar hebben zich zondag honderden mensen verzameld die tegen zijn komst protesteren.

„Hij is een angstige man op dit moment. Hij kan nog geen snee brood gaan kopen”, aldus Van der Kruijs. Benno L. wil op termijn naar familie in Duitsland, maar is onder voorwaarden vrij. Daardoor kan hij pas op zijn vroegst volgend jaar zomer verhuizen. Van der Kruijs zou graag zien dat die termijn wordt vervroegd en dat L. snel naar Duitsland kan. De Duitse autoriteiten zouden L. dan in het oog houden en rapporteren aan de Nederlandse reclassering. „Dat zou de meest praktische oplossing zijn. Ook al omdat het recidiverisico van mijn cliënt praktisch nul is.”

Van der Kruijs pleit verder voor het instellen van een 'aanwijscommissie', die gemeenten kan verplichten huisvesting te bieden aan ex-zedendelinquenten. „Burgemeester Lenferink van Leiden heeft zijn nek uitgestoken voor Benno L. en hij wordt nu tot de grond toe afgebrand. Met een aanwijscommissie voorkom je dat in de toekomst.”