Nieuws/Buitenland
996062
Buitenland

Doden door explosie toeristenbus in Sinaï

Een bus met Zuid-Koreaanse toeristen is zondag getroffen door een explosie in de Egyptische Sinaï. Daarbij zijn zeker vier doden gevallen en 14 mensen gewond geraakt. De ontploffing vond plaats in de buurt van Taba, bij de grens met Israël.

De slachtoffers zijn drie Zuid-Koreaanse toeristen en de buschauffeur, meldde het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken. Een Hilton-hotel vlakbij raakte niet beschadigd. De Egyptische staatstelevisie toonde een foto van de bus. De ruiten waren eruit geblazen en een deel van het dak was afgescheurd. De aard van de ontploffing is niet duidelijk. Mogelijk gaat het om een bom die in of bij de bus is ontploft.

De bus was vertrokken van het Katharinaklooster in de Sinaï en reed richting Israël. De klap was aan de Israëlische kant van de grens te horen, waar hulpdiensten bij de grens klaarstonden om de slachtoffers te helpen.

In de Sinaï zijn moslimmilitanten actief die vaak aanslagen plegen. Maar zij hebben het tot op heden vooral gemunt op het Egyptische leger en andere veiligheidsdiensten.

Als blijkt dat de militanten de aanslag hebben gepleegd, dan kan dat een teken zijn dat ze hun strategie hebben gewijzigd en behalve militairen ook toeristische en economische doelen aanvallen. De toeristenindustrie is erg belangrijk voor de Egyptische economie.