Nieuws/Buitenland
996063
Buitenland

230 mijnwerkers dag vast in mijn Zuid-Afrika

Reddingswerkers in Zuid-Afrika proberen zo'n 230 mijnwerkers te bereiken die onder de grond gevangen zitten in een mijn bij de plaats Benoni in Zuid-Afrika. Het gaat om illegale werkers in een oude, verlaten goudmijn. De groep zit volgens de hulpdiensten waarschijnlijk al meer dan 24 uur gevangen.

Het lijkt erop dat ze zijn ingesloten door een instorting. Agenten die zondag patrouilleerden in verband met illegale mijnbouwactiviteiten, hadden de gevangen mijnwerkers horen schreeuwen.

De meeste mijnwerkers zitten vast aan de onderkant van een steile tunnel. Het is niet duidelijk hoe het met hen is. Met een kleinere groep boven in de mijnschacht is contact mogelijk. Onder hen zijn waarschijnlijk geen gewonden.

Een speciaal reddingsteam moet de gevangen werkers uit hun benarde positie bevrijden. Zwaar materieel is naar de plek van het mijnongeluk gedirigeerd om de mijn te openen.

Het komt vaak voor dat illegale mijnwerkers verlaten mijnen opnieuw in gebruik nemen. Vaak zijn de omstandigheden onder de grond zeer gevaarlijk. Fatale ongelukken gebeuren geregeld. Ook raken rivaliserende groepen ondergronds slaags met elkaar.