Nieuws/Binnenland
996067
Binnenland

Kans coalitie Leefbaar Rotterdam - PvdA klein

Leefbaar Rotterdam en de PvdA sluiten niet uit dat ze na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart gaan samenwerken. Maar de kans daarop is klein.

Dat maakten de lijsttrekkers van beide partijen zondag duidelijk in het televisieprogramma Buitenhof. Leefbaar Rotterdam en de PvdA strijden om de vraag wie de grootste partij in de stad wordt en wie dus het initiatief mag nemen om een nieuwe coalitie te vormen.

„Wij achten de kans vrij klein dat we zaken met elkaar gaan doen, omdat de verschillen zo groot zijn”, zei lijsttrekker Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam. Hij ziet grote blokkades en „acht het onwaarschijnlijk dat we daar uitkomen”. Het grootste verschil tussen de twee partijen is volgens Eerdmans de manier van aanpak. „Ga je zaken benoemen, er niet voor wegkijken of hou je toch een beetje van het pamperen en mensen te vriend houden?“

Ook volgens PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus zijn de verschillen tussen beide partijen groot. „We moeten het absoluut niet uitsluiten, maar het is niet onze eerste voorkeur”, antwoordde de PvdA-wethouder op de vraag of Leefbaar Rotterdam voor hem een mogelijke coalitiepartner is. Voor hem gaat het erom wat Leefbaar Rotterdam de komende tijd gaat roepen en doen en wat voor plannen ze voor de stad hebben. „U creëert alleen maar angstbeelden”, zei Karakus tegen Eerdmans.

Volgens een recente peiling in Rotterdam zouden de sociaaldemocraten terugvallen van 14 naar 11 zetels en zou Leefbaar Rotterdam uitkomen op 15, terwijl die partij er nu ook 14 heeft. Omdat de PvdA volgens Eerdmans „een flink pak slaag” dreigt te krijgen, vraagt hij zich af of het verstandig is voor die partij om weer op het pluche te moeten gaan zitten. „Misschien moet je even langs de zijlijn staan”, zei hij.

De PvdA in Rotterdam wil de komende jaren onder meer 12.000 banen en 3500 stageplaatsen creëren. Eerdmans heeft daar weinig vertrouwen in. Volgens hem kwam de PvdA vier jaar geleden ook met een banenplan, maar is daar „niets” van terechtgekomen.