Nieuws
996073
Nieuws

Onder de hamer: Viola Metallizzato Ferrari

Viola Metallizzato, zo heet de kleur op deze Ferrari Dino 246 GTS uit 1974. Een uiterst zeldzame kleur, waar ook een stevig prijskaartje aan hangt.

31

Volgens Ferrari-historicus Marcel Massini zijn er slechts 31 Ferrari Dino’s geleverd met deze paarse tint, alleen bestaan ze lang niet allemaal meer. Onder meer George Harrison van The Beatles en autocoureur Mario Andretti hadden zo’n Dino met Viola Metallizzato als carrosseriekleur. Het geeft aan dat de paarse tint met name geliefd was bij beroemdheden.

Overgespoten

Volgens documenten is deze Ferrari vanuit Italië direct naar de eerste koper aan de Westkust van Amerika verscheept. Maar wie hem kocht is onduidelijk. In 1980 kwam hij in ieder geval in handen van Dave Aase uit Californië die hem twee jaar later weer verkocht aan Steve Mettler in het nabijgelegen Huntington Beach. Vier jaar later werd de Ferrari met chassisnummer #08070 gespoten in een rode kleur. Mike Liphtay was de volgende eigenaar toen hij de Ferrari in 1996 kocht. Daarna kwam de auto in handen van een verzamelaar die hem begin 2011 weer verkocht aan een liefhebber; de huidige eigenaar.

Technische opfrisbeurt

Tussen 1996 en 2011 kreeg de Ferrari een grondige technische opfrisbeurt, waarbij de motor en versnellingsbak werden gereviseerd en de ophanging en remmerij een opknapbeurt kregen. Aangezien de Dino 246 GTS nog niet heel lang geleden was overgespoten, was de lak nog prima in orde. Maar de eigenaar zag dat er nog paarse invloeden in de tint aanwezig waren, zodoende kwam hij te weten dat de auto ooit in de kleur Viola Metallizzato de fabriek had verlaten. En aangezien de eigenaar hoge eisen stelde aan originaliteit, ging de Ferrari opnieuw richting de spuiter en kwam in een paarse jas weer buiten. De Ferrari kreeg toen ook maar meteen nieuwe rubbers, vloermatten en ruitenwissers. Een historisch verantwoord Ansa-uitlaatsysteem werd eveneens gemonteerd.

41.000 kilometer

In de periode 1974 tot nu heeft de Dino maar iets meer dan 41.000 kilometer gereden. Daarmee heeft hij een van de laagste kilometerstanden van alle Dino’s die nu nog rondrijden. Mede om die reden vraagt veilinghuis Gooding & Company een stevig bedrag van 325.000 tot 375.000 dollar voor de sportwagen. Al heeft de bijzondere kleur ook invloed op die prijs.

Specificaties

Motor: DOHC 65 graden V6Motorinhoud: 2.418 ccVermogen: 195 pk bij 7.800 tpmCarberateurs: Triple Weber 40 DCNF/19Transmissie: handgeschakelde vijfbakRemmen: vier remschijven