Nieuws/Binnenland
996082
Binnenland

PVV even groot als coalitie in peiling

Doordat de VVD in de wekelijkse politieke peiling van Maurice de Hond een zetel verliest ten opzichte van vorige week, zijn coalitiepartijen VVD en PvdA virtueel even groot als de PVV. Die partij zou de grootste worden met 30 zetels volgens de peiling, zo bleek zondag.

De VVD en de PvdA - nu met respectievelijk 41 en 38 zetels in de Tweede Kamer - zouden nu op 18 en 12 zetels kunnen rekenen. Daarmee zouden ze de PVV, SP (24), D66 (21) en het CDA (19) voor zich moeten dulden. Volgens De Hond laten vooral vrouwen en lager opgeleiden de twee regeringspartijen vallen. Zij trekken steeds meer naar de PVV en de SP toe.

De Hond blikt in zijn peiling ook vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Volgens de opiniepeiler ,,koersen we af op gemeenteraadsverkiezingen met de laagste opkomst ooit, de laagste score voor PvdA, CDA en VVD ooit en de hoogste score voor lokale partijen ooit''.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei zondag ervan uit te gaan dat de meeste Nederlanders begrijpen dat het kabinet lastige maatregelen moet nemen. ,,Ik laat me niet afleiden door opiniepeilingen. Wij zijn met de langere termijn bezig,"

Verder vroeg De Hond de geënquêteerden of zij vinden dat minister Ronald Plasterk had moeten aftreden na het debat over het verzamelen van data van telefoongesprekken. Liefst 58 procent van de kiezers had de minister liever zien vertrekken, zo blijkt.