Nieuws
996088
Nieuws

Gesprek over demonstratie tegen Benno L.

Burgemeester Henri Lenferink gaat zondagmiddag in gesprek met mensen die willen demonstreren tegen het verblijf van Benno L. in de stad. Dat liet de gemeente zondag weten.

Zaterdag werd bekend dat de veroordeelde pedoseksueel in een seniorenflat in de stad is komen wonen. Diezelfde dag nog werd een Facebookgroep gestart genaamd 'BENNO L moet weg uit Leiden'. Inmiddels heeft die groep meer dan 2500 likes. In een bericht op de Facebookpagina stellen de initiatiefnemers dat ze zondag om 14.00 uur op de Apollolaan in Leiden willen demonstreren. Daar zou Benno L. sinds kort wonen.

Vanwege die oproep zijn de initiatiefnemers achter deze groep en achter andere uitingen op internet uitgenodigd voor een gesprek. ,,Iedereen in Leiden heeft recht op demonstratie. Je moet het wel van te voren melden'', aldus de gemeente. Ook is het volgens een woordvoerster niet de bedoeling dat er geprotesteerd wordt in de buurt waar Benno L. is komen wonen.

Of er daadwerkelijk op zondag gedemonstreerd wordt, is niet bekend bij de gemeente. ,,We houden overal rekening mee'', aldus de woordvoerster. Ook is niet duidelijk hoe groot de groep demonstranten zou zijn.

De voormalig zwemschoolhouder L. kreeg 6 jaar cel voor misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. In juni kwam hij voor het eerst voorwaardelijk vrij, maar hij werd in oktober opgepakt en terug naar de gevangenis gestuurd, omdat hij diverse afspraken had geschonden. L. kwam op oudejaarsdag 2013 vrij.

Op de Facebookgroep wordt fel gereageerd op het besluit van de burgemeester en de gemeente om Benno L. onderdak te bieden. Lenferink wordt opgeroepen om de veroordeelde pedoseksueel weg te sturen uit Leiden en zijn ambt neer te leggen. ,,Een heksenjacht is zeker niet de opzet van deze Facebookpagina. Het is bedoeld zodat de gemeente leiden kan zien hoe de inwoners van Leiden hier over denken'', aldus de initiatiefnemers.

Lenferink zei zaterdag dat alle gemeenten hun best moeten doen om zedendelinquenten die hun straf hebben uitgezeten, aan onderdak te helpen.