Nieuws/Buitenland
996104
Buitenland

Betogers vertrekken uit stadhuis Kiev

Na een maandenlange bezetting zijn Oekraïense betogers zondagmorgen vertrokken uit het stadhuis van hoofdstad Kiev. Ook op andere plekken in Kiev en het westen van het land verlaten actievoerders de overheidsgebouwen waarin zij lange tijd bivakkeerden. De demonstranten eisten vervroegde verkiezingen en inperkingen van de presidentiële macht.

De Oekraïense overheid heeft beloofd alle aanklachten tegen demonstranten in te trekken, mits de actievoerders uiterlijk maandag de bezette overheidsgebouwen hebben verlaten en wegversperringen in het centrum van de stad hebben opgeheven. Wel is afgesproken dat zij het Onafhankelijkheidsplein in Kiev en drie publieke gebouwen mogen 'houden' om te demonstreren.

De autoriteiten lieten afgelopen week al honderden gearresteerde betogers vrij. De oppositie was vrijdag echter nog niet tevreden. Het zou niet gaan om amnestie, maar om huisarrest in plaats van celstraf, meenden zij.

In Oekraïne wordt al maanden gedemonstreerd tegen president Viktor Janoekovitsj en zijn regering. De oppositie vreest dat Janoekovitsj verdere toenadering zoekt tot Rusland, in plaats van met de Europese Unie. Moskou probeert Oekraïne dichter naar zich toe te trekken en wil een douane-unie vormen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangt maandag de Oekraïense oppositieleiders Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko. Zij zullen onder meer overleggen over wijzigingen in de Oekraïense grondwet.