Nieuws/Binnenland
996114
Binnenland

Venezolanen op Curaçao de straat op

De massademonstraties tegen de regering die deze week in Venezuela plaatsvonden, hebben ook op Curaçao tot betogingen geleid. Zaterdagavond protesteerden enkele tientallen Venezolanen die op het eiland wonen op het centrale Brionplein in Willemstad tegen de situatie in hun geboorteland.

Eerder deze week kwamen Venezolanen op het eiland al bijeen in een lokale kerk om te bidden voor hun familieleden en openlijk hun bezorgdheid te uiten over de situatie in hun thuisland. In het Zuid-Amerikaanse land vonden woensdag massademonstraties plaats tegen het beleid van president Nicolas Maduro en de schaarste van veel levensmiddelen. Daarbij vielen drie doden. Ook zaterdag liepen protesten uit op rellen.

Venezuela ligt hemelsbreed zo'n zestig kilometer van Curaçao. Van oudsher bestaan er hechte relaties tussen de bewoners van beide landen. Op Curaçao wonen officieel ruim duizend Venezolanen.

Het consulaat van Venezuela op Curaçao verdedigt de regering en verwerpt in een officiële verklaring de demonstraties in het thuisland. Het stelt dat Venezolanen, ook die op Curaçao wonen, niet de straat op moeten gaan om te protesteren.