Nieuws/Buitenland
996115
Buitenland

Leider verzet tegen VS verlaat politiek Irak

De radicale Iraakse geestelijke Moqtada al-Sadr keert de politiek de rug toe. Dat staat op een handgeschreven briefje dat is gepubliceerd op zijn website, berichtte de BBC zondag. Het is onduidelijk waarom al-Sadr zijn politieke activiteiten staakt.

De prominente sjiitische geestelijke schreef dat hij geen post binnen de regering zal accepteren. Ook heeft hij geen behoefte meer aan vertegenwoordigers in het Iraakse parlement en sluit hij al zijn kantoren, met uitzondering van een aantal liefdadigheidsinstellingen.

al-Sadr speelde jarenlang een hoofdrol in de Iraakse samenleving. Zo leidde hij twee opstanden tegen het Amerikaanse leger, dat het land was binnengevallen. De geestelijke moest in 2006 onderduiken in Iran, nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.

De radicale sjiiet sloeg later de handen ineen met de Iraakse premier Nuri al-Maliki, aan wie hij politieke steun verleende. Die relatie was echter geen lang leven beschoren. De volgelingen van al-Sadr keerden zich uiteindelijk tegen de Iraakse leider. Ze verweten hem onder meer dictatoriale trekjes.