Nieuws/Binnenland
996118
Binnenland

Watersportwinkel werd instituut

,,Waar blijven al die fenders toch?’’

Uren kan je erin ronddwalen. En dat hebben inmiddels ook tienduizenden watersporters in Nederland gedaan. Bootaccessoires Vinkeveen bestaat vandaag 25 jaar. Het bedrijf is afgelopen kwart eeuw uitgegroeid tot een instituut.

Een deel van de winkel van de 69-jarige Frans den Dekker in Vinkeveen doet denken aan een rommelzolder. Maar dan wel een rommelzolder van een oude oma op een plek van haar huis waar je nog nooit was en waar je ieder moment kleine en grote schatten kunt tegenkomen.

Beginjaren

Dit is het deel van de zaak waar de tweedehands goederen worden verkocht. In de beginjaren van de winkel, begin jaren negentig, was dit deel nog groter. De helft van alles wat toen werd aangeboden was tweedehands. De rest waren nieuwe artikelen die Den Dekker zelf inkocht. 

Stabiel

,,Het aandeel van de tweedehands goederen in mijn winkel is de afgelopen jaren kleiner geworden’’, aldus Den Dekker.  ,,Nu is het een derde van alles wat hier staat. Het werd minder de afgelopen jaren maar is nu weer stabiel.’’

Doorverkocht

En dat betekent dat in deze tijd van Speurders en Marktplaats er toch behoefte blijft aan een winkel waar tweedehandse watersportartikelen kunnen worden gebracht die voor commissie worden doorverkocht. Dat blijkt ook op een andere manier; op de lijst van mensen die Dekker de afgelopen 25 jaar spullen hebben aangeboden staan inmiddels tienduizend namen. En dat aantal groeit nog steeds, met gemiddeld vierhonderd per jaar.

Gestaag groeien

Den Dekker zat eerst in de speelgoedhandel, totdat hij in 1989 begon met zijn winkel. Het concept om permanent tweedehands bootartikelen te verhandelen was nieuw in Nederland. Daarna zag hij het aantal winkels dat hetzelfde deed gestaag groeien, totdat er in het jaar 2000 in totaal zes van waren.

Populariteit

Maar met de toenemende populariteit van internet daalde dat aantal vervolgens ook weer. Nu zijn er voorzover de redactie bekend in Nederland nog maar twee winkels over waar tweedehands bootartikelen worden verhandeld. Dat zijn Bootservice Leeuwen in Beneden-Leeuwen en Bootaccessoires Vinkeveen. Verder wordt er alleen op internet in tweedehands watersportartikelen gehandeld.

Klusser sterft uit

Als geen ander staat ondernemer Den Dekker midden in de watersportbranch, en ziet hij dagelijks waar watersporters vanaf willen of wat ze juist willen aanschaffen. Wat zijn de trends die hij de afgelopen decennia voorbij zag komen? Hij moet even nadenken: ,,We merken dat het aantal klussers in de watersport minder wordt, de jeugd heeft daar geen zin meer in. De ,klusser’ als categorie is aan het uitsterven, zo is mijn conclusie.’’

Fenders

En wat zijn de opvallendste zaken waar Den Dekker in zijn leven als watersportdetaillist tegenaan liep? Weer moet hij nadenken, totdat hij ineens roept: ,,Fenders! Natuurlijk, fenders en stootwillen! Die gaan bij ons met ladingen de deur uit! Ik heb de afgelopen 25 jaar zoveel fenders verkocht dat er in Nederland genoeg moeten zijn om er rond iedere boot twintig op te hangen!’’