Nieuws/Buitenland
996120
Buitenland

Tienduizenden Australiërs zonder stroom

Tienduizenden huishoudens in Australië zitten zonder stroom na een aantal nachtelijke branden in elektriciteitspalen. Dat meldden Australische media zondag.

Meer dan 50.000 Australiërs ontdekten zondagochtend dat de stroom was uitgevallen. Volgens energiebedrijven waren mede door de aanhoudende droogte een aantal elektriciteitspalen in vlammen opgegaan.

De brandweer had volgens een woordvoerder dan ook een „drukke nacht“ achter de rug. Brandweerlieden moesten meer dan 130 keer uitrukken voor problemen die verband hielden met elektriciteitspalen, zoals de branden en losgeraakte kabels.

„Het heeft allemaal te maken met het weer. De droge periode, gevolgd door een beetje regen, zorgt voor problemen met elektrische apparatuur”, zei een brandweerwoordvoerder tegen de lokale krant The Age.

De storing leidde tot flinke problemen in de deelstaat Victoria, waar onder meer de miljoenenstad Melbourne ligt. De politie waarschuwde automobilisten in het gebied om voorzichtig te rijden, omdat sommige stoplichten waren uitgevallen. Ook een aantal spoorovergangen zat zonder stroom, waardoor treinen op sommige trajecten met vertraging reden.

De elektriciteitsbedrijven in het gebied zeggen met man en macht te werken om de storingen op te lossen. Dat zou in veel gevallen al gelukt zijn, maar volgens ABC News zitten nog steeds vele duizenden bewoners van de deelstaat zonder elektriciteit.