Nieuws/Binnenland
996131
Binnenland

HOOFDLIJN

Den Helder

In de zevende aflevering van VaarTV gaan we naar het bovenste puntje van Noord Holland: Den Helder. De oorsprong van Den Helder ligt in Huisduinen, een walvisvaardersdorp. Geleidelijk groeide het uit tot de plaats die we nu kennen. Een stad die binnen de linies van de forten werd gebouwd. Met één groot voordeel: bijna het grootste aantal zonuren per jaar van ons land.

Den Helder is een stad met een sterk maritieme inslag. Zeevaart, het reddingswezen, de offshore en de Koninklijke Marine. Maar Den Helder heeft in de periferie nog meer te bieden. Want in deze markante stad is nog volop rust, ruimte en frisse lucht.

Natuurlijk is er in de stad een Marinemuseum en op Willemsoord vind je een reddingsmuseum,Dorus Rijkers, een van de weinige musea van ons land waar je ook mee kunt varen. Willemsoord was de beschermde lig- en herstelplaats voor de oorlogsvloot. Deze voormalige rijkswerf is in 1822 op initiatief van de Franse keizer Napoleon Bonaparte gebouwd. Sinds 1997 is Willemsoord in zijn geheel, inclusief de meeste gebouwen, een rijksmonument. Er zijn hier veel leuke terrasjes en een unieke sfeer.

Het Lichtschip ‘Texel’ dateert uit 1952. Het 45 meter lange vuurtorenschip dankt zijn naam aan de ligging ongeveer 18 zeemijlen uit de kust van Den Helder, vlakbij Texel. In de negentiger jaren is het schip binnengehaald en omgedoopt tot Museum. 

Via het Boerenverdriet en het Noordhollandskanaal, kun je over binnenwater naar bijvoorbeeld Alkmaar en verder naar het Zuiden. Via de Zeedoksluis heeft de passantenhaven een directe verbinding met open zee. Want met de boot vanuit Den Helder vaar je naar elke haven op de wereld.

De Waddenzee is vanwege de unieke natuur een UNESCO werelderfgoed. En aan de andere kant ligt de Noordzee, waar je regelmatig zeehonden en soms ook bruinvissen kunt zien. Op zichtafstand van Den Helder ligt Texel, het enige Noord Hollandse Waddeneiland en vanuit de stad met de veerpont maar een half uurtje varen.