Nieuws/Buitenland
996209712
Buitenland

’Stoelen vliegen door de tuin’

Nederlanders in problemen door zandstorm op Canarische Eilanden

Het strand op Gran Canaria in Las Palmas, met veel vuil in de lucht.

Het strand op Gran Canaria in Las Palmas, met veel vuil in de lucht.

LAS PALMAS - Op de Canarische Eilanden zorgt een grote zandstorm voor flink wat problemen, ook onder tal van Nederlanders die op vakantie zijn. Voorlopig wordt er niet gevlogen van en naar Gran Canaria, omdat piloten slecht zicht hebben. Ook twee vliegvelden op Tenerife zouden zijn gesloten, maar officiële bronnen bevestigen dat nog niet. Op foto’s is te zien dat de lucht oranje kleurt.

Het strand op Gran Canaria in Las Palmas, met veel vuil in de lucht.

Het strand op Gran Canaria in Las Palmas, met veel vuil in de lucht.

De weersvoorspelling voor de Canarische Eilanden is voor de komende dagen niet best. Zo worden onder meer windstoten verwacht van boven de 100 kilometer per uur. Mede om die reden zijn alle voetbalwedstrijden op de eilanden voor zondag afgelast en worden meerdere carnavalsevenementen voorlopig afgeblazen. Tot overmaat van ramp kampt het land ook nog met hevige bosbranden.

„De stoelen vliegen hier door de tuin door de extreme windstoten”, twittert de Nederlandse Melissa vanaf het eiland. Een andere Nederlander meldt aan De Telegraaf dat vele vakantiegangers op de luchthaven de nacht mogelijk zonder slaapplek moeten doorkomen. „De toestand is rommelig.”

Ook andere landgenoten laten van zich horen. „We zitten op een boot in de haven van Mogán, het gaat hier vreselijk tekeer. De kinderen zijn wel een beetje bang. Het is onzeker of we morgen naar Amsterdam kunnen”, aldus Caroline.

Vlucht Schiphol maakt rechtsomkeert

Een vlucht die zaterdag al vanaf Schiphol was vertrokken, moest na een uur terug vanwege de zandstorm op de Canarische Eilanden en het afsluiten van de luchthaven aldaar. „Alle passagiers zijn ondergebracht in hotels en de vlucht naar Tenerife staat nu gepland voor zondagmiddag”, laat een medewerkster van TUI fly weten.

Het meteorologisch instituut van Spanje denkt dat de zandstorm pas op maandag gaat liggen.

Calima

De oorzaak van de overlast is een krachtige oostelijke wind die door de lokale bevolking ook wel de Calima wordt genoemd. Deze wind blaast zand en stof vanuit de Sahara naar de Spaanse eilanden. Dat gebeurt een paar keer per jaar, de ene keer heftiger dan de andere.

Weet u meer of zit u vast? Mail nieuwsdienst@telegraaf.nl of app naar onze Whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in uw telefoon: +31 613650952.